Nickerie.Net, vrijdag 28 september 2007


Proces Decembermoorden in november

Paramaribo - Een kwart eeuw na de Decembermoorden in Suriname gaat op vrijdag 30 november eindelijk het proces tegen de verdachten van start. Het militaire gerechtshof heeft de datum vastgesteld. In de nacht van 8 op 9 december 1982 werden in Fort Zeelandia in Paramaribo vijftien tegenstanders van het regime van Desi Bouterse vermoord. De belangrijkste verdachte is oud-legerleider Bouterse.

Op de avond van de moorden vertelde hij op televisie dat daarmee een staatsgreep was voorkomen. Eťn van de arrestanten, Jozef Slagveer, kwam gewond in beeld en "bekende" een couppoging. Schoten Omwonenden hoorden in die nacht geregeld schoten. Het gerucht dat "arrestanten op de vlucht waren doodgeschoten" tijdens transport van Fort Zeelandia verspreidde zich al snel.

Het Nederlandse Juristen Comitť voor de Mensenrechten verklaarde een paar maanden later op basis van verhalen van ooggetuigen details over de staat van de lijken. Bijna alle slachtoffers hadden sporen van mishandeling en vaak tientallen kogelgaten, ook in borst en buik. Ze hadden onder ondere ingeslagen tanden en ingesneden tongen.

Bouterse verantwoordelijk Volgens de Surinaamse justitie is Bouterse hoofdverantwoordelijk voor de slachting. Twee andere verdachten zijn dood.

Bouterse zei kort geleden dat hij zich politiek verantwoordelijk voelt. Maar hij heeft ook gezegd dat er geen enkele aanleiding is om hem aan te merken als verdachte omdat hij "de trekker niet heeft overgehaald."

Eerder dit jaar had het Hof van Justitie in Suriname alle bezwaarschriften van Bouterse en andere verdachten afgewezen. Eind 2005 werden meer dan twintig verdachten door justitie aangeschreven dat ze vervolgd zouden worden voor de moorden. Het officiŽle onderzoek naar de moorden loopt al vanaf 1 november 2000.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NOS

27-09-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics