Nickerie.Net, zaterdag 29 september 2007


‘Niet meewerken is veel riskanter voor Desi Bouterse’
Geplaatst: 29/09/2007

Paramaribo -   ‘Niet meewerken is veel riskanter voor Desi Bouterse. De Krijgsraad kan een verdachte die niet ter terechtzitting verschijnt, bevelen te komen. Bovendien is een militair verplicht om bevelen van de Krijgsraad op te volgen.’ Dit is de reactie van advocaat Gerard Spong in een lokaal radioprogramma. Spong is tevens adviseur van het Surinaamse Openbaar Ministerie in het 8 decemberproces. Marjory Sanches, woordvoerder van het 8 decemberproces, heeft middels een persbericht bekend gemaakt dat de Krijgsraad heeft besloten dat op vrijdag 30 november een aanvang zal worden gemaakt met het langverwachte 8 decemberstrafproces.

 Spong spreekt van een historische gebeurtenis en hoopt dat het proces helderheid zal brengen in zaken die niet eerder in openbaarheid zijn gebracht. ‘Iedereen heeft naar deze dag toe geleefd en deze rechtszaak is van groot belang voor Suriname. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de hoofdverdachte zal verschijnen op de zitting voor de Krijgsraad,’ aldus Spong.

Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie heeft tevens in een lokaal radioprogramma te kennen gegeven dat de infrastructurele en logistieke voorzieningen al getroffen zijn en voor wat betreft de eerder gevraagde rechtspositionele voorzieningen, is er ook al overeenstemming bereikt. Dat wordt misschien volgende week goedgekeurd door de Raad van Ministers.

‘Ook voor de beveiliging hebben wij voorzieningen getroffen en men heeft om nog wat verscherping van de beveiliging op het thuisfront gevraagd, ook daarmee zijn we al begonnen. We zijn in afrondende fase’, zegt de bewindsman. “Al met al hebben we alles gedaan om in ieder geval de rechtsgang onbelemmerd te doen plaatsvinden. Hiermee heb ik benadrukt dat wij alles hebben gedaan, wat wij als regering moesten doen, en we zijn in goede communicatie met de Krijgsraad om hetgeen dat nog niet naar tevredenheid of onvolledig is gedaan, helemaal te finaliseren.’

De minister geeft aan dat Suriname een rechtsstaat is in ontwikkeling en we elke dag sterker worden. Ook de bevolking wordt rechtsbewuster. Op grond daarvan verwacht de minister niet dat Surinamers zich anders zullen gedragen dan rechtgeaarde burgers, maar hij houdt er wel rekening mee dat er personen in dit land zijn, die er een eigen agenda op na houden. De bewindsman denkt dat de zaak zeker een looptijd zal hebben van een jaar tot anderhalf.

Natalie de Bruijn

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

29-09-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics