Nickerie.Net, dinsdag 02 oktober 2007


Farmers Field School Groot-Henarpolder en Paradise afgerond Rijstboeren nu bewust van overmatig pesticidegebruik

NICKERIE – Met het uitreiken van 22 certificaten aan boeren van de Groot-Henarpolder en Paradise, is vrijdag het Farmers Field School (FFS) project van de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN (FAO) afgerond in Suriname. Dit project, gefinancierd door de FAO, is in samenwerking met het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) georganiseerd in het kader van voedselveiligheid en -zekerheid. Tijdens de 17 weken durende training werden rijstboeren getraind hoe hun aanplant te onderhouden vanaf de grondbewerking tot de oogst.

In november vorig jaar werd een aanvang gemaakt met het project in de Hamptoncourtpolder. Daar werd de FFS gevolgd door 14 padieverbouwers. De eerste training werd geleid door de FAO-deskundige Deanna Ramroop uit Trinidad. Tegelijkertijd werden ook 8 trainees getraind, onder wie vier van het Adron en vier van het ministerie van LVV-Regio West. De FFS in de Groot-Henarpolder en die te Paradise werden geheel verzorgd door deze trainees. Het bijzondere in de Farmers Field School is dat de boeren wordt aangeleerd om zo weinig mogelijk pesticiden of ander soort chemicaliën te gebruiken. Het is namelijk gebleken dat de meeste padieverbouwers vaak hun aanplant met pesticiden bespuiten terwijl het niet nodig is.

De 16-jarige Resant Parmessar van de Groot-Henarpolder, die ook de FFS gevolgd heeft, zegt heel wat te hebben geleerd wat hij nog niet wist. Volgens Resant is hij tot de ontdekking gekomen dat zij vaak onnodig pesticiden gebruikt hebben. Op de FFS worden 2 velden bewerkt en ingezaaid. Op één veld wordt gewerkt volgens de methode die de boeren gewend zijn terwijl het ander veld bestemd is om volgens de scholing het gewas te planten en onderhouden. Diakhatali Kalidien, een boer op middelbare leeftijd, zegt heel veel te hebben geleerd in de 17 weken. Kalidien zegt vanaf zijn jeugd in de landbouw te zitten, maar nu gemerkt te hebben dat hij heel veel nog niet wist. Als voorbeeld haalt hij ook aan het overbodig gebruik van pesticiden waaraan haast alle landbouwers zich schuldig maken. Per eind september is een eind gekomen aan dit project. Zowel Adron-directeur ir Kardie Kartosoewito als de onderdirecteur Onderzoek van LVV, Patricia Milton, vinden dat de FFS voortgezet moet worden. Volgens Kartosoewito zullen er middelen gezocht worden zodat ook de boeren van de westelijke polders de FFS kunnen volgen. De school is in drie gebieden in de oostelijke polders gehouden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

02-10-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics