Nickerie.Net, donderdag 11 oktober 2007


Iwan Haverkamp: 70% van alle mensen verdient tussen de SRD 450 - 1000 per maand
Geplaatst: 10/10/2007

Nickerie -  Tijdens een bijeenkomst van Habitat for Humanity Suriname in het district Nickerie heeft de Economist/Consultant Iwan Haverkamp gezegd, dat 70% van alle mensen tussen de SRD 450 SRD 1000 (Red. Sep 2007: ca. 115 - 260 Euro's) per maand verdient en zich geen eigen dak boven het hoofd kan permitteren.

Stichting Habitat for Humanity Suriname bekijkt samen met andere organisaties in Nickerie hoe er gewerkt kan worden om de woningnood in Nickerie te helpen verlagen in de komende jaren. Het streven is erop gericht dat de woningnood in 2015 zoveel mogelijk gereduceerd moet zijn. Haverkamp zei verder dat de behoefte aan woningen in Nickerie aanwezig is. Nickerie is volgens hem na Paramaribo het sterkst ontwikkelde gebied, gevolgd door Moengo waar ook gekeken zal worden om wat daar te doen.

Nickerie heeft ook na Paramaribo de meeste goedgekeurde LISP-leningen, wat een duidelijke indicator is dat de woningnood in het westelijke grensdistrict enorm hoog is. Speciaal om mensen te helpen aan een woning is de Habitat Budget Hypotheek ontwikkeld. Deze is een leenvorm voor mensen uit de lage inkomensgroepen om te komen tot een eigen woning. Deze leningsvorm is door Haverkamp bedacht om leningen te verschaffen volgens bepaalde criteria. Hij is op de hoogte van de woningtekorten en vulde aan dat er mensen in huizen wonen die om de beurt gebruik maken van dezelfde bedden om te rusten. Volgens hem is dit geen levensvorm die wij in Suriname moeten hebben. De consultant die zes weken geleden al in Nickerie was, heeft het afgelopen weekend ook een aantal modellen van huizen meegebracht die in Paramaribo worden gebouwd.

Het ligt in de bedoeling dat aannemers in Nickerie hun aanbiedingen doen en na goedkeuring van hun modellen en prijzen in aanmerking kunnen komen om te bouwen. Zo niet, zei Haverkamp, dat hij genoodzaakt zal zijn om zijn eigen aannemers in Nickerie aan het werk te zetten. Stichting Sticon is aangesteld als intakebureau waar belangstellenden verdere informatie kunnen inwinnen. De maximale leensom voor personen met een LISP subsidie bedraagt SRD 20.000. Voor overige aanvragers is het gesteld op SRD 25.000. Zo is een van de vereisten dat de aanvrager in het bezit is van een bouwkavel: eigendom, grondhuur of erfpacht. Habitat Budget Hypotheek is bestemd voor nieuwbouw, renovatie, reparatie en uitbreiding. Haverkamp benadrukte dat de bouw van schuttingen, balkons en garages niet wordt gefinancierd.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Dagblad Suriname

10-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics