Nickerie.Net, donderdag 11 oktober 2007


Minister Santokhi: ‘Backtrack vereist goede communicatie Suriname-Guyana’
Geplaatst: 11/10/2007

Paramaribo / Nickerie -  ‘Vanuit de regering hebben wij een visie ontwikkeld voor wat betreft de backtrackroute. De zaak is besproken door de Raad van Ministers en wij willen dat de backtrackroute geordend en gereguleerd moet worden.’ Dit heeft minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie verklaard. Om dit goed aan te pakken moet er een communicatie op gang gebracht worden tussen Suriname en Guyana omdat de Surinaamse regering niet alleen ordening aan een kant wil hebben; er moet ook ordening aan de andere kant zijn. Er is daarover een communicatie met de minister van Buitenlandse Zaken om die afspraken te maken met Guyana.

‘Er zijn twee dingen die te maken hebben met de backtrackroute: day to day activities, die daar plaatsvinden, en daarmee is de districtscommissaris belast om goed te ordenen op basis van de situatie zoals die zich aandient. Dat wil zeggen dat er tussen Suriname en Guyana een personen- en goederenverkeer bestaat. Dat verkeer vindt plaats via de officiële weg, de South Drainroute, via de veerboot, en ten tweede de korte weg met de boten, wat bekend staat als de backtrack.’ Er is een commissie ontwikkeling Vreemdelingenbeleid die over dat deel gaat. Men heeft vastgesteld dat op dagbasis ruim 350 mensen gebruik maken van die kleine bootjes. De behoefte is er dus, maar zoals het nu gaat, is de situatie verschrikkelijk onveilig. Verder moet het goederenverkeer plaatsvinden via de veerboot. De boten moeten geregistreerd zijn, over een vergunning beschikken en er moet een haven komen.

De minister zegt dat de maritieme autoriteiten de juiste locatie moeten aangeven. Daar gaan er faciliteiten komen voor politie, douane en militaire politie, zodat alles goed geregeld kan worden. Ook moeten er parkeerplaatsen komen en veiligheidsvoorzieningen. De minister hoopt dat hij volgende week het concept projectdossier van de commissie kan krijgen, zodat het uitgevoerd kan worden. En hij geeft aan dat er door lokale politieautoriteiten communicatie is met Guyana. In zijn vorige functie is hij zelf gaan kijken aan de overkant en heeft hij geconstateerd dat er wel een systeem van controle is, maar geen goed geordend gestructureerd systeem.

Natalie de Bruijn

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Dagblad Suriname

10-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics