Nickerie.Net, vrijdag 12 oktober 2007


Nederlandse consumentenbond: Boycot Windows Vista

AMSTERDAM - De Nederlandse Consumentenbond roept consumenten op bij de aanschaf van een nieuwe computer expliciet te vragen om het besturingssysteem Windows XP. Nieuwe pc's worden standaard voorzien van de opvolger van XP, Windows Vista, maar dat systeem levert veel klachten op. Ook vraagt de organisatie aan winkeliers om klanten die problemen hebben met Vista als gratis service Windows XP aan te bieden. Tot deze oproepen heeft de Consumentenbond donderdag besloten na een gesprek met Microsoft over de problemen met Vista.

Oproep tpt Windows Vista boycot door consumentenbond NederlandNadat het nieuwste besturingssysteem van Microsoft erg slecht uit een onderzoek van de consumentenorganisatie naar voren kwam, stelde de bond een meldpunt in voor klachten over Vista. In ruim een maand tijd kwamen 5000 klachten binnen van gebruikers over het functioneren van het systeem.

„Het product heeft heel veel kinderziektes, het is gewoon niet af”, aldus een woordvoerder van de bond. Zo zouden printers en andere hardware niet meer werken in combinatie met Vista, lopen computers geregeld vast en werken de apparaten heel traag.

Donderdag voerde de bond een gesprek met Microsoft Nederland over de klachten. De organisatie stelde Microsoft voor klanten die problemen hebben met het product als alternatief Windows XP aan te bieden, maar dat weigerde de gesprekspartner. „En dat terwijl ze zakelijke klanten wel XP aanbieden bij problemen”, aldus de woordvoerder van de bond.

Microsoft was donderdagavond onbereikbaar voor commentaar.


Microsoft zoekt manieren om nieuwe problemen Vista te voorkomen

Microsoft Nederland gaat meer actie ondernemen om te voorkomen dat kopers van een nieuwe pc met Windows Vista bij thuiskomst van een koude kermis thuiskomen omdat randapparatuur niet werkt. Eerder al trok de Consumentenbond aan de bel omdat mensen veel problemen zouden hebben met Windows Vista. Vooral het ontbreken van drivers was veel klagers een doorn in het oog. Ook andere problemen met het besturingssysteem zelf, zoals een trage kopieerfunctie en een soms slecht werkende slaapfunctie, waren voor veel klagers een bron van ergernis. Volgens Microsoft is de eerste klachtenregen inmiddels voorbij.

'Veiligheid was voor Microsoft bij de ontwikkeling van Vista erg belangrijk', zei Theo Rinsema, directeur van Microsoft Nederland, vrijdag tijdens een persbijeenkomst op het hoofdkantoor in Schiphol-Rijk. 'Dit heeft voor aanpassingen in de architectuur van het besturingssysteem gezorgd en tot een nieuw drivermodel geleid dat meer gescheiden is van het besturingssysteem.'

Certified for VistaRinsema erkent dat er door de focus op veiligheid concessies zijn gedaan aan de hoeveelheid gecertificeerde drivers toen Vista acht maanden geleden werd geïntroduceerd. 'Ik zie het als een wip-wap. Waar ligt de balans? Omdat we ons richtten op de veiligheid, waren niet alle drivers gereed bij de introductie.' Volgens de directeur waren er bij de introductie 1,6 miljoen drivers gecertificeerd. Inmiddels is dit aantal opgelopen tot 2,05 miljoen.

'Inmiddels heeft 96 procent van de Windows-apparatuur een driver voor Vista en iedere week komen er tachtig tot honderd nieuwe softwarecertificaties bij', aldus Rinsema. Dit percentage geeft overigens wel een iets vertekend beeld, omdat Microsoft hierbij alleen kijkt naar de categorie apparatuur die jonger is dan vier jaar.

Ondanks de gestage groei in het aantal gecertificeerde drivers, zijn er nog altijd klachten over de beschikbare drivers of de installatie daarvan. De hoeveelheid klachten is volgens de softwaremaker echter flink gedaald na de introductie van het prestatiepack. Niet alleen Microsoft krijgt nu minder supportaanvragen, ook leveranciers als HP en Dell zouden minder vaak met problemen worden geconfronteerd.

Blijf Up-to-dateDe problemen die er nog wel zijn, lijken in veel gevallen te worden veroorzaakt door het ontbreken van drivers. In de praktijk blijkt dat Microsoft veel klachten krijgt van mensen die Windows Update zelf actief hebben uitgezet. ‘Het gebruik van Windows Update moet dus omhoog’, stelde de directeur. Om dat te bevorderen en de support aan klanten te verbeteren, heeft Microsoft vrijdag de website Windowsvistaservice.nl geïntroduceerd.

Op deze website kunnen mensen via een eenvoudig stappenplan de meest voorkomende oorzaken van problemen achterhalen en indien gewenst een verzoek achterlaten om door Microsoft zelf te worden teruggebeld. Microsoft Nederland zegt hiermee het eerste land te zijn dat dergelijke support levert in aanvulling op de ondersteuning van computerfabrikanten. De fabrikant voegt hier subtiel aan toe dat er in Nederland ook meer ‘lawaai’ is rond de problemen met Vista dan in andere landen.

Los van de nieuwe supportwebsite kijkt Microsoft op welke manieren problemen met Vista nog meer kunnen worden voorkomen. Een van de zaken waar Microsoft nu naar kijkt is de ontwikkeling van drivers voor ‘verouderde’ apparatuur. Hierover is het bedrijf in gesprek met fabrikanten. Een andere mogelijkheid die Microsoft onderzoekt, is zorgen dat consumenten in de winkel al beter worden voorgelicht over eventuele problemen met Windows Vista, bijvoorbeeld door kopers te adviseren eerst de Upgrade Advisor uit te voeren om te zien of hun systeem compatibel genoeg is. Vista Upgrade Advisor

Microsoft benadrukt dat de fabrikant in het geval van problemen de problemen zelf graag oplost, in plaats van ‘noodmaatregelen’ toe te passen. De Consumentenbond heeft eerder gevraagd of Microsoft klagers wilde compenseren door hen XP te laten installeren. De fabrikant wil hier voorlopig echter niets van weten. ‘Iemand kiest voor Vista en loopt vervolgens jammer genoeg tegen een probleem aan. Het is onze zorg en taak het probleem op te lossen. Een downgrade naar XP wil niet zeggen dat het probleem ook is opgelost’, aldus Rinsema.

De Consumentenbond lijkt ondertussen niet onder de indruk van de plannen van Microsoft en roept kopers die weinig verstand van computers hebben op om bij de aanschaf om XP te vragen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf  / Tweakers

10-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics