Nickerie.Net, vrijdag 12 oktober 2007


Dag der Marrons voor het eerst in Nickerie herdacht

NICKERIE – De dag der Marrons is gisteren voor het eerst in Nickerie herdacht. Hiervan maakte Samuel Wens, voorzitter van het Marron Collectief Nickerie gewag bij een speech die hij hield op het Brasaplein tegenover het commissariaat. Wens hield de groep aanwezigen voor dat het 247 jaar geleden is dat de Aucaners het eerste vredesakkoord tekenden met de toenmalige koloniale machthebbers. Daarna volgden de andere groepen marrons.

De voorzitter van het collectief prees de marrons, die hij activisten noemt. “Zij stonden op tegen onrecht dat hen werd aangedaan. Sommigen vluchtten reeds bij aankomst in Suriname, omdat zij het gevoel hadden dat zij een wrede tijd onder de slavenmeester zouden hebben.” Ook Igion Koulen van het Comité 1 juli Viering was bij de korte plechtigheid aanwezig. Hij riep de gemeenschap op eenheid te tonen en als Surinamers gezamenlijk verder te gaan. Namens de inheemse gemeenschap van Nickerie sprak Freddy Tawjoeram over verbroedering, die hij proeft bij de herdenkingsdag. Volgens hem zou het goed zijn als de regering deze dag tot nationale feestdag zou verheffen.

Naast de felicitaties wees districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar ook op het feit dat de Dag der Marrons ook in het teken staat van de strijd naar vrijheid met of zonder geweld. De strijd voor eenheid is volgens hem nog steeds aan de gang. Surinamers kunnen wij worden als onverschilligheid, disrespect en onfatsoenlijkheid plaats maken voor respect. Indien dit respect naar elkaar toe wordt opgebracht is het volgens de burgervader een dag om blij mee te zijn. “In het andere geval zouden wij verdrietig moeten zijn”, meent de dc.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

10-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics