Nickerie.Net, vrijdag 19 oktober 2007


Voortbestaan Matapica zeeschildpadden zorgpunt WWF
Wilfred Leeuwin, 18/10/2007

Paramaribo - Het World Wildlife Fund (WWF) benadrukt nogmaals zijn bezorgdheid over het voortbestaan van zeeschildpadden in het Matapica natuurreservaat. Het gebied dat tot nu toe ongerept is gebleven is door de regering afgestaan aan een projectontwikkelaar die er toeristische activiteiten zal ontplooien. Niet bekend is wanneer dit project start.  De projectontwikkelaar zou volgens betrokken informatie van de krant de zoon zijn van assembleevoorzitter Paul Somohardjo.

Bronto Somohardjo wil op Matapica een zeestrand resort opzetten onder de naam West Lei-sure Beach. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer, heeft dit eerder niet willen bevestigen.

Marie Louise Felix, wildlife conservation officer, legt uit dat de stranden van Awala Yalimapo in Frans-Guyana en Galibi en het Matapica Natuurreservaat in Suriname de belangrijkste stranden zijn voor de overleving van de Atlantische lederschildpadden. Daarom heeft WWF Guianas in de afgelopen zes jaar meer dan 500.000 Amerikaanse dollar geÔnvesteerd in de bescherming van deze voor de Guyanaís zo belangrijke dieren.

De technische en financiŽle ondersteuning gaan voornamelijk naar STINASU en Natuur Beheer van het Ministerie van ROGB. WWF ziet de potentiŽle gevaren voor nestende populaties van zeeschildpadden indien er niet-geplande ontwikkeling is van een gebied dat belangrijk is voor deze dieren. De organisatie is bevreesd dat nesten van zeeschildpadden letterlijk onder de voet zullen worden gelopen door onoplettende wandelaars.

ďZeeschildpadden kunnen worden verstoord door menselijke drukte, lawaai en licht. Door verstoring van het strand kunnen pasgeboren kleintjes gedesoriŽnteerd raken en daardoor gemakkelijk ten prooi vallen aan predatorenĒ, zegt Felix. 

Het is daarom van groot belang dat bij elke industriŽle ontwikkeling van Matapica de mogelijke negatieve invloeden op de kwetsbare ecosystemen in overweging worden genomen. WWF Guianas roept de overheid en private sector op, om een diepgaande discussie met milieuwetenschappers aan te gaan om de beste richtlijnen te bespreken voor de ontwikkeling van het landschap en de stranden op Matapica.

Hoewel de beste oplossing is om zeeschildpadden in relatief grote isolatie hun nesten te laten maken, is WWF ervan overtuigd dat met de juiste planning en richtlijnen van milieuwetenschappers, ontwikkelingsinitiatieven een positieve bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van deze dieren.

Een zeeschilpad legt eieren op het strand te Galibi, terwijl het wordt gadegeslagen door drie dorpelingen. het WWF maakt zich zorgen over de bescherming en het voortbestaan van deze dieren.-.ďBescherming van het gebeid is een win-win situatie waarbij gestructureerd kan worden gewerkt aan economische ontwikkeling en de bescherming van het milieuĒ, zegt de wildlife officer. WWF Guianas ondersteunt onderzoek naar legactiviteiten van schildpadden, populatiegrootte, bescherming van stranden om de legplaatsen te beschermen, en de handhaving van de wet om illegale oogst van eieren tegen te gaan. Met deze aanpak hoopt WWF de volledige neergang en uitroeiing van de zeeschildpaddenpopulatie te voorkomen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

18-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics