Nickerie.Net, zaterdag 20 oktober 2007


Orealla concentreert zich nu meer op landbouw
Geplaatst: 19/10/2007

Nickerie -  Het inheemse dorp Orealla aan de Corantijnrivier aan de Guyanese zijde zal zich nu beter richten op landbouwintensivering. Dit is recentelijk door het dorpsbestuur kenbaar gemaakt aan de bewoners. Carl Penuex, Councilor van Orealla Village, zei dat de bewoners hun economische activiteiten moeten veranderen daar het bos van waaruit hout wordt gekapt, grotendeels uitgeput is en mensen zonder werk zitten. Van de dorpen Orealla en Siparuta zei Peneux dat er heel wat goede uitdagingen zitten die intensiever benut moeten worden.

Historisch bekeken staat het inheemse dorp Orealla bekend als producent van o.a. bittere cassave, ananas, bananen en watermeloen. Ondanks de houtkap in dat gebied zijn deze producten steeds verbouwd. Met de snelle uitputting van het hout hebben vele bewoners reeds ingezien dat zij nu andere activiteiten moeten gaan ontplooien om een bestaan te leiden. Velen denken in termen van kwantiteit iets te gaan doen in de landbouw. Gedacht wordt om de productie van bittere cassave en ananas te verhogen daar de grond in het bergachtig gebied, zich ook goed hiervoor leent. Zo zijn er al enkelen betrokken in het telen van rode bonen en andere gewilde pesi soorten. Sommigen van de bewoners draaien zelfs commercieel in het kweken en verkopen van wild, wat hen aardig wat centjes oplevert. Peneux heeft de dorpsbewoners ook voorgehouden dat zij op zoek zullen gaan naar markten voor hun producten.

Ananassen zijn een van de belangrijkste gewassen in Orealla en Siparuta. Momenteel concentreren enkele ingezetenen zich ook op citrus, terwijl er ook bekeken wordt in hoeverre de cultivatie van rijst op gang kan worden gebracht. Het savannagebied Piruru - Orealla is verder goed geschikt om er veeteelt op te doen. Echter zullen nog de juiste structuren moeten worden aangelegd en moeten de nodige voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, gelet op het uitbreken van gevaarlijke ziektes in de veesector. Het opzetten van een lokale markt is ook niet uitgesloten. De bewoners van Orealla en Siparuta zijn zeer optimistisch gestemd dat hun gebied in de toekomst kan uitgroeien tot een goede economische zone.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

19-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics