Nickerie.Net, zaterdag 20 oktober 2007


SP en AOW SurNeds laten B-Surined in de kou Perreira stopt met registreren

Nancy de Randamie, 20/10/2007

Paramaribo - De SP en coördinatiegroep AOW SurNeds onder leiding van Iwan Leeuwin distantiëren zich nu openlijk van de registratie van Surinaamse ouderen door de vereniging Belangenbehartiging Surinaamse Nederlanders, B-Surined. Ook de Vereniging Surinamers in Nederland, onder voorzitterschap van Mahin Jankie, heeft zich bij het protest van Harry Van Bommel en Leeuwin aangesloten. De organisaties zeggen dat B-Surined hen zonder afspraak of afstemming heeft betrokken bij haar acties.

In een vraaggesprek met de Ware Tijd zegt Van Bommel dat de actie van B-Surined nagenoeg geen kans maakt. “Zij gaan een stap verder, zonder overleg met ons. Dit is een stap die ik niet geloofwaardig vindt. We distantiëren ons, omdat anders onze eisen ongeloofwaardig worden, terwijl deze nu een kans maken om te worden gehonoreerd.” De SP-politicus verwacht dat in ieder geval na het herfstreces, maar zeker voor de jaarwisseling, de kwestie van het AOW-gat op de agenda komt van de Vaste Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer.

“Wij zijn faliekant tegenstander van de registratie van senioren door B-Surined”, zeggen SP en de coördinatiegroep AOW SurNeds in een donderdag uitgegeven persbericht. Ze vinden dat B-Surined “veel te gemakkelijk” voortborduurt op de door hen eerder gestarte acties voor dichting van het zogeheten AOW-gat.

Iedereen die niet tussen zijn vijftiende en vijfenzestigste aaneengesloten in Nederland heeft gewoond, krijgt een korting van twee procent per jaar op de AOW-uitkering. Voor het gros van de Surinamers in Nederland geldt dat zij een verminderde AOW-uitkering krijgen, omdat ze op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen. Dit wordt het AOW-gat genoemd.

Laurens Perreira, voorzitter van B-Surined, maakte in een vraaggesprek donderdag met de Ware Tijd bekend te stoppen met het registreren van de Surinaamse ouderen. “In totaal hebben we 2.300 geregistreerden. Dat is genoeg om een zwartboek te maken en dit op te sturen naar alle politieke partijen, de regering en koningin Beatrix.”

De mensen moesten bij de registratie tien Surinaamse dollar betalen. “Het geld wordt gebruikt voor het maken van dit zwartboek en het inhuren van juristen.” Het gaat Perreira om het teweegbrengen van een politieke actie. “We gaan pran pran maken.” En dat is precies wat SP en AOW SurNeds niet willen.

Perreira hoopt dat zijn zwartboek, dat hij uiterlijk eind november naar Nederland wil sturen, ook op de agenda van de commissie Sociale Zaken van de Tweede Kamer komt.-

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

20-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics