Nickerie.Net, maandag 22 oktober 2007


Reggaester Lucky Dube doodgeschoten

Ben Ackermans, Zaterdag 20 oktober 2007

JOHANNESBURG - Zuid-Afrika is geschokt door de moord op Lucky Dube. De 43-jarige zanger, een van de grootste sterren van de reggae in Afrika, werd donderdagavond in Johannesburg doodgeschoten. Dat gebeurde voor de ogen van twee van zijn kinderen.

Lucky Dube, ook in Suriname zeer populair, werd het slachtoffer van twee of drie mannen die uit waren op zijn auto. Hij had zijn zoon en dochter net afgezet bij familie toen hij werd belaagd. Hij probeerde te ontkomen, maar werd door kogels getroffen. De overvallers konden wegvluchten.

In de muziekwereld maakte Lucky Duby furore sinds 1979. Aanvankelijk speelde hij de stijl mbaqanga, maar nadat hij zich op de reggae had gestort rees zijn ster snel. Hij werd een wereldnaam met door ex-Wailer Peter Tosh geļnspireerde roots-reggae, gekruid met teksten tegen apartheid op platen met titels als 'Slave' en 'Prisoner'.

Nadat Nelson Mandela aan de macht kwam, bleef hij zich kritisch opstellen tegenover de autoriteiten, misdaad en corruptie. Lucky Dube bracht 22 albums uit en speelde wereldwijd op grote festivals. Hij was de afsluiter van Festival Mundial in 1998. Zijn lange haarslierten schudden ook wild tijdens meerdere concerten in de zalen Noorderligt en 013. De laatste keer dat hij Tilburg aandeed was in april dit jaar.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / BBC/Brabants Dagblad

20-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics