Nickerie.Net, zondag 21 oktober 2007


Wetenschapper ruilt supercomputer voor Playstations

AMSTERDAM - Een Amerikaanse onderzoeker heeft zijn wetenschappelijke supercomputer ingewisseld voor acht exemplaren van Sony's gameconsole Playstation 3. Gaurav Khanna doet onderzoek naar zwaartekrachtvelden en zwarte gaten, waarvoor hij regelmatig extreem ingewikkelde berekeningen moet laten uitvoeren.

Tot voor kort kocht hij daarvoor kostbare computertijd in bij wetenschappelijke rekencentra, waar geclusterde systemen met soms wel vijfhonderd processoren voor hem aan de slag gingen. De Playstation 3 beschikt echter over een uiterst krachtige processor. Door acht exemplaren van de console aan elkaar te koppelen en daarop besturingssysteem Linux te installeren, wist Khanna volgens Wired een eigen supercomputer te maken, waarmee hij hetzelfde werk kan doen.

Besparing

In totaal kosten de acht Playstations zo'n 3200 dollar, 1800 dollar minder dan Khanna voor de traditionele clustersystemen kwijt was. De besparing was in dit geval nog groter, omdat Sony de consoles doneerde. Khanna is niet de eerste die gebruik maakt van de kracht van de Cell-processor. Playstations zijn eerder al onder meer ingezet bij kankeronderzoek.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NU

20-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics