Nickerie.Net, maandag 22 oktober 2007


Hazard’s directeur Carlo Palmtak: ‘20 jaar Hazard is niet gewoon voorbij gegaan’
Geplaatst: 22/10/2007

Nickerie -  Op dinsdag 9 oktober bestond de Penitentiaire Inrichting Hazard 20 jaar. Vrijdag heeft de inrichting haar 20-jarig bestaan gevierd met notabelen en genodigden van zowel Nickerie als daarbuiten. De gepensioneerde P.A. Sumter sprak zijn lof uit aan het managementteam van Hazard dat heeft gezorgd dat deze inrichting verder is ontwikkeld tot wat ze nu geworden is. ‘Het doet me goed en het is een lust om te kijken naar de ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaren, dat gezegd mag worden dat Hazard op de goede weg staat’, zei Sumter, die een van de pioneers is en namens de overige gepensioneerden het woord voerde. Austen, vertegenwoordiger van de bond binnen de inrichting, benadrukte de bijdrage van de bond die niet te onderschatten is. Volgens hem hebben de materiële ontwikkelingen binnen de strafintichting Hazard nooit stil gestaan.

In het proces van deze ontwikkelingen mag de inzet van de manschappen niet vergeten worden. De voortdurende drang naar verbeteringen zal op dezelfde manier worden voorgezet om Hazard hogerop te brengen. Parlementariër Harriet Ramdien prees het werk dat door de P.A.’s wordt gedaan en ziet de inrichting verder vooruit gaan. Hazard’s directeur Carlo Palmtak nam een duik in de historie van deze strafinrichting, die in het begin fungeerde als een dependance van Santo Boma en langzamerhand in vele facetten is gaan verzelfstandigen. De goede aanpak op organisatorisch- en begrotingstechnischgebied hebben zeker zoete vruchten afgeworpen. Vele zaken worden voor een groot deel zelfstandig gedaan. Behalve een eigen keuken, beschikt Hazard over een eigen kleermakerij.

Palmtak heeft ook gezegd dat de personeelsaccomodatie verbeterd is in vergelijking wat zij eerder was. Hij zei niet ontevreden te zijn over zijn personeelsleden. De afgelopen 4-5 jaren hebben zij nul procent afwezigheid mogen noteren. Ook het resocialisatieproces binnen de inrichting wordt steeds gemeten. Het percentage recidivisten bedraagt 30%. Behalve dat aan de gedetineerden jobs worden geleerd, wordt aan hen ook godsdienst en voorlichting gegeven door organisaties die zich hiervoor inzetten. De eerste steenlegging van Hazard geschiedde op 8 november 1985 door mr. S. Punwasi, terwijl de ingebruikname heeft plaatsgevonden op 9 oktober 1987. Hazard kan maximum 96 gedetineerden bewaren. Carlo Palmtak is de tweede directeur van deze strafinrichting in Nickerie. Hazard staat op een areaal van bijkans 87 hectaren en staat op de plaats waar vroeger een suikerplantage was.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22 -10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics