Nickerie.Net, maandag 22 oktober 2007


Minister Waterberg: Volksgezondheid wil besnijdenis bij jongens stimuleren

NICKERIE – Het ministerie van Volksgezondheid wil de besnijdenis bij jongens gaan promoten. "Het is bewezen dat mannen die besneden zijn minder kans maken om besmet te raken, zowel met hiv, als andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Partners van besneden mannen worden ook beschermd tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt." Dit zei minister Celsius Waterberg vrijdagavond tijdens een presentatie over ‘Volksgezondheid in het decentralisatieproces’ in de conferenceroom van hotel Concord in Nickerie.

De presentatie was door het 'Marron Collectief Nickerie’ (MCN) georganiseerd in het licht van de Dag der Marrons op 10 oktober. Minister Waterberg stelde dat hoewel uit cijfers blijkt dat minder mensen nu sterven aan hiv/aids in ons land, zijn ministerie toch besnijdenis bij jongens wil stimuleren.

De medicus Kries Matai, een van de panelleden tevens coördinator van de Regionale Gezondheiddienst in Nickerie, vindt het een prijzenswaardig initiatief van Volksgezondheid om besnijdenis bij jongens te gaan promoten. "In sommige Afrikaanse en Arabische landen heb je minder soa's en hiv/aids-gevallen vanwege de tradities van besnijdenis", weet de arts.

Waterberg zei in zijn presentatie dat de samenleving middels voorlichtingsprogramma’s bekendheid moet krijgen over besnijdenis. "Wij zullen personen die vanwege hun geloofsovertuiging of cultuur een andere opvatting hebben, niet dwingen om tot besnijdenis over te gaan", zegt de minister. "Men moet wel weten dat het verantwoordelijk is om te besnijden. Wij overwegen zelfs om op te draaien voor de kosten bij besnijdenis", benadrukte hij. Het Marron Collectief Nickerie heeft dit jaar de aanzet gegeven om de Dag der Marrons in het rijstdistrict te herdenken, meldt de organisatie in een persbericht. De afsluiting van de activiteiten vindt volgende maand plaats middels een presentatie door minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

 22-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics