Nickerie.Net, donderdag 25 oktober 2007


ADEK doet SML bod ter verbetering rijstsector
Geplaatst: 25/10/2007

Paramaribo -  De Anton de Kom Universiteit van Suriname, gekenmerkt door nummer 2, heeft op de tweede openbare inschrijving voor verkoop van de onroerende goederen van de Stichting voor de Ontwikkeling van de Machinale Landbouw in Suriname, de SML, ook een bod gedaan op twee objecten. Deze zijn het perceel aan de Anton Dragtenweg en het zaaizaadbedrijf te Wageningen. Volgens Allan Li Fo Sjoe, waarnemend voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit, ADEK, is de universiteit hiertoe overgegaan daar zij in december 2006 een groot rijstproject van de Europese Unie heeft binnengehaald.

Het betreft een project dat begroot is voor meer dan één miljoen US dollars. Eén van de hoofddoelen van dit project is het zodanig verbeteren van het rijstzaaizaad opdat rijstboeren rekenen kunnen op een veel hogere productieopbrengst. “Het verbeteren van het zaaizaad vereist de nodige research en door de ADEK is het zaaizaadbedrijf van SML ideaal bevonden, temeer daar wij niet in staat zijn om al de nodige infrastructuur voor onderzoek zelf op te zetten. Als wij middels de SML veiling in het bezit kunnen komen van het perceel aan de Anton Dragtenweg en het zaaizaadbedrijf te Wageningen, dan kan Suriname gegarandeerd zijn van goede tijden voor wat de rijstexport betreft.

ADEK beschikt daartoe over de deskundigen in de agrarische sector, die gewoon zitten te trappelen om meer onderzoek te verrichten. Het onderzoek zal in samenwerking met ADRON van het ministerie van LVV verricht worden.’ Li Fo Sjoe zegt te hopen dat de Universiteit van Suriname daadwerkelijk in aanmerking komt voor het perceel aan de Anton Dragtenweg en het zaaizaadbedrijf te Wageningen. Onder de zestien bieders bij de tweede inschrijving van de SML bevonden zich, naast nationale, ook drie buitenlandse bedrijven, waaronder één uit Guyana en twee

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

25-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics