Nickerie.Net, donderdag 25 oktober 2007


Geen nieuwe wending voor 8-Decemberproces na Nova uitzending

PARAMARIBO - Het 8 Decemberproces krijgt geenszins een nieuwe wending door de meest recente verklaringen van twee ex-militairen over Bouterse’s betrokkenheid bij de 8 Decembermoorden. Mocht blijken dat de verklaringen authentiek zijn, kunnen die slechts een aanvulling betekenen op reeds beschikbare bewijzen, benadrukt mr Freddie Kruisland, advocaat van enkele nabestaanden van slachtoffers van de 8 Decembermoorden.

Ook mr Kanhai tilt er niet zwaar aan; de zaak moet uitgevochten worden in de rechtszaal en niet daarbuiten, stelt de advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse. Uit de getuigenissen van twee Surinaamse oud-militairen blijkt dat de Decembermoorden gedegen waren voorbereid. De twee getuigen kwamen dinsdag aan het woord in het Nederlandse tv-programma Nova. Het tweetal zei dat de moorden van 8 en 9 december 1982 al in november van dat jaar waren voorbereid. Aanvankelijk was het plan de groep op zee te doden, maar daarvan werd afgezien. Bij de Decembermoorden werden vijftien prominente tegenstanders van het bewind van Desi Bouterse gedood in Fort Zeelandia in Paramaribo. De beide getuigen zijn duidelijk over de rol van oud-legerleider Bouterse. Hij heeft zelf níet geschoten, maar was ten tijde van de moorden aanwezig in Fort Zeelandia en heeft alle slachtoffers kort voor hun executies een voor een in zijn kantoor gezien. Daarmee weerspreken de getuigen de versie van Bouterse zelf, die bij herhaling heeft gezegd dat hij niet de hele tijd aanwezig was. Uiteindelijk was er in het Fort Zeelandia een systematisch uitgevoerde reeks executies. Er is volgens Kruisland niets nieuws onder de zon. Het verhaal wordt in de media gebracht als zou met de verklaring van de ex-militairen er nu pas bewijs zijn ontstaan voor een harde case. “Ik weet niet of dat nieuwe getuigenissen zijn. Indien die authentiek zijn, kan het alleen een aanvulling zijn op reeds bestaande bewijsmateriaal. Dat de zaak plotseling een andere wending krijgt, is niet aan de orde. “Alles dat verklaard is, weten we al jaren. Het is een beetje sensatie wekkend. Waarom hebben zij dat niet eerder gedaan? Nu ga je dat doen 6 weken voor de rechtszaak begint, terwijl het Openbaar Ministerie duidelijk heeft aangegeven voldoende redenen te hebben voor een openbare berechting. Ik vind het op zichzelf geen essentiële ontwikkeling. Wat ze verteld hebben, wisten we allang. Al deze zaken staan vervat in het toenmalig OAS-rapport. In de beginverklaring staan al deze zaken genoteerd.”

Een van de getuigen, die anoniem wilde blijven en zijn gezicht niet liet filmen, zou de lijfwacht zijn geweest van de voormalige rechterhand van Bouterse, wijlen Roy Horb. De andere man, die Evert heet, was ten tijde van de executies wachter in het fort en hij zag Bouterse en de gevangenen. De getuigenissen ondersteunen eerdere verklaringen van de enige overlevende van het bloedbad, de in 2001 overleden vakbondsleider Fred Derby. Derby werd op het laatste moment vrijgelaten. Bouterse heeft bij herhaling gezegd de bewuste decemberdagen niet steeds in het fort te zijn geweest. Hij ontkent zelf ooit te hebben geschoten, maar hij heeft wel gezegd als bevelhebber destijds politiek verantwoordelijk te zijn geweest. De getuigenissen in Nova weerleggen net als andere getuigenissen van onder anderen Derby dat de vijftien doden op de vlucht zouden zijn geslagen en daarom werden doodgeschoten, zoals Bouterse ook heeft verklaard.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

25-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics