Nickerie.Net, zaterdag 27 oktober 2007


Europa moet leven met sterke euro

'DOLLAR KRABBELT NIET MEER OP'

AMSTERDAM – De gestage opmars van de euro ten opzichte van de Amerikaanse ’greenback’ is geen tijdelijke zaak, zo verwachten valutahandelaren. De Europese groeivooruitzichten en de hoge energieprijzen werken beide in het voordeel van de euro en in het nadeel van de dollar. „Europa moet leren leven met een sterke euro”, stelt ECB-bestuurslid Lorenzo Bini Smaghi. „Voor Europese bedrijven is dat juist een unieke gelegenheid hun internationale rol te vergroten.” De euro boekte gisteren weer een hoogtepunt ten opzichte van de dollar van $1,4390. Als de euro in 1995 al had bestaan, zou hij omgerekend op basis van een mandje van de oude Europese valuta zelfs al op $1,45 hebben gestaan. Maar zelfs op het huidige niveau staat de Europese export nog niet echt onder druk. Dat komt grotendeels door langlopende exportcontracten. Die moeten straks echter worden overgesloten of afgedekt tegen een veel lagere dollarkoers.

Veel marktpartijen hadden dan ook graag gezien dat een week geleden de Groep van Zeven rijkste industrielanden (G-7) de dollar te hulp was geschoten, zoals bij het ’Louvreakkoord’ van 1987. Toen spraken de centrale bankiers van de wereld samen af de duikvlucht van de dollar te stoppen. Alleen dat gegeven was al genoeg om de speculanten de andere kant uit te krijgen. Maar de VS vinden het momenteel wel best. „Waarom zouden de VS zich zorgen maken over de meltdown van de dollar. Dat is juist het antwoord, niet het probleem”, aldus Brian Reading van Lombard Street Research. Volgens hem schraapt de dollardaling dit jaar $155 miljard af van de Amerikaanse buitenlandse schuld en knalt de export omhoog, waardoor eindelijk het enorme handelstekort gaat dalen en de economie redelijk aan de praat blijft.

De huidige situatie staat in schril contrast met de start van de euro. Vlak na de geboorte van de Europese eenheidsmunt zakte hij tot $0,81. Experts zagen de munt al jammerlijk mislukken. Inmiddels bedreigt de euro de dollar als sleutelvaluta. Steeds meer centrale banken houden nu ook aanzienlijke reserves in euro’s aan en daar lijkt niet snel verandering in te komen. „Er ligt een periode van vijf jaar van dollarzwakte achter ons en er komt nog zo’n periode aan”, meldt de Commerzbank in haar researchbericht. De dollar scoort niet alleen laag ten opzichte van de euro, maar ook tegenover de meeste andere valuta zoals de yen, de Canadese en de Australische dollar.

Volgens vertrekkend IMFbaas Rodrigo Rato is de dollar echter nog altijd overgewaardeerd. Zo is de toestand van de Amerikaanse begroting en economie beduidend verslechterd ten opzichte van de eurozone. De begrotingen van de Europese lidstaten zien er gezonder uit, de productiviteit neemt sneller toe en de Europese economie is minder gevoelig voor een dalende spaarquote. Ook de fors gestegen olieprijs is slecht voor de koersontwikkeling van de dollar. Naarmate de dollar zakt, willen de olie-exporterende landen meer voor hun olie hebben. Met de opbrengst kopen ze immers veel in Europa en de oliesjeiks passen ervoor om valutaverliezen te lijden. Gisteren kwam de olieprijs dan ook op een record van $92 per vat. Bovendien is er een onderscheid in de monetaire politiek van de ECB en haar Amerikaanse tegenhanger, de Fed. De ECB weegt ook de energieprijzen mee, de Fed let meer op kerninflatie. Dat maakt dat de ECB bij stijgende energieprijzen eerder geneigd zal zijn de rente te verhogen. In de VS zien analisten juist een reeks van renteverlagingen aankomen.

Europa is ook veel verder dan de VS wat betreft het zuinig omgaan met energie. Een stijgende olieprijs komt om twee redenen minder hard aan: de sterke euro dempt de aankoopprijs en de Europese economie is veel minder gevoelig geworden voor dure olie, omdat de EU er efficiënter mee omgaat en ook meer duurzame energie gebruikt. De Amerikaanse economie slurpt olie en moet die met een zwakke dollar betalen. De hoge olieprijs is derhalve een veel groter probleem voor de Amerikaanse economie dan voor de Europese.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

26-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics