Nickerie.Net, zaterdag 27 oktober 2007


Santokhi noemt arrestatietrainingen Bouterse nonsens

Ivan Cairo, 27/10/2007

Paramaribo - Beweringen als zouden speciale trainingen die het Arrestatie Team van de politie momenteel krijgt gericht zijn op eventuele aanhouding van de moordverdachte Desi Bouterse typeert justitieminister Chandrikapersad Santokhi als "nonsens". Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf wordt het A-Team in en om Paramaribo in het diepste geheim getraind door Nederlandse politie-instructeurs van arrestatieteams en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de marechaussee. Ze zouden leden van het A-team onder meer de nieuwste technieken en tactieken bij de aanhouding van vuurwapengevaarlijke verdachten bijbrengen. Ook wordt het Arrestatie Team voorzien van nieuw materieel.

Santokhi bevestigt de aanwezigheid van de Nederlandse instructeurs, maar ontkent met klem dat de trainingen iets met Bouterse te maken hebben. Hij geeft aan, dat deze activiteiten onderdeel zijn van het sectorplan Veiligheid 2006-2010 van zijn ministerie waarbij over de gehele linie diensten van de politie en het Openbaar Ministerie zowel fysiek als institutioneel worden ondersteund. Zo worden op gezette tijden trainingen verzorgd door instructeurs uit Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten van Amerika.

Bouterse moet eind november terechtstaan voor zijn vermoedelijk aandeel in de geruchtmakende 'Decembermoorden' van 1982. De ex-legerleider geldt als hoofdverdachte in deze zaak waarvan het onderzoek formeel in 2001 is begonnen. Bouterse heeft bij verschillende gelegenheden aangegeven dat hij nimmer een voet in de rechtszaal zal zetten als deze zaak voorgaat. Hij vindt de strafzaak een politiek proces. Indien hij aan dit standpunt vasthoudt is het niet uitgesloten dat te zijner tijd de Krijgsraad zijn medebrenging naar de zittingen gelast.

Bouterse is overigens al vanaf de komst van defensieminister Robert Gates van de VS niet meer openlijk in het openbaar verschenen. Bij de behandeling van de uitspraak in het maritiem grensgeschil met Guyana door De Nationale Assemblee liet hij verstek gaan. Nog geen twee weken daarvoor leidde hij nog een minidemonstratie van ontevreden sympathisanten.

Naar de krant verneemt zou Bouterse toen zijn "ondergedoken" - vermoedelijk in het binnenland-, nadat onbekende mannen zich nabij zijn huis zeer verdacht hadden opgehouden. Wat zich toen heeft afgespeeld is onduidelijk en evenmin is duidelijk wat de bedoeling van deze personen is geweest. Pogingen om informatie vanuit het kamp van Bouterse te vernemen, bleven gisteren vruchteloos.

In verband met de veiligheidsvoorzieningen rond het Decemberproces zijn de afgelopen maanden diverse veiligheidstrainingen verzorgd aan leden van de politie en het Nationaal Leger, inclusief de Militaire Politie. Zo is er een scherpschutterstraining afgewerkt door een Canadese instructeur en werden ook anti-terreurtrainingen gegeven.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

26-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics