Nickerie.Net, zaterdag 27 oktober 2007


Nederland kon Bouterse wel vervolgen

PARAMARIBO - Nederland had ex-legerleider Desi Bouterse in 2000 tch kunnen vervolgen voor de Decembermoorden op basis van het VN-folteringsverdrag. Volgens een rapport van de VN-commissie tegen Foltering, dat deze week verscheen, heeft de Nederlandse Hoge Raad in 2001 onterecht geoordeeld dat Nederland niet bevoegd was Bouterse in Nederland voor de rechter te slepen.

Een jaar eerder had het Amsterdamse gerechtshof nog geoordeeld dat de oud-legerleider wl in Nederland voor de rechter kon verschijnen. De zaak was destijds aangespannen door nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden, Romeo Hoost en Rob Wijngaarde. Zij wilden dat Bouterse in Nederland werd berecht op grond van het antifolteringsverdrag van de Verenigde Naties. Deze wet trad in 1989 in Nederland in werking. Volgens het Amsterdamse gerechtshof kon deze wet met terugwerkende kracht worden toegepast op de Decembermoordenzaak. De Hoge Raad oordeelde precies het tegenovergestelde; de wet kon niet met terugwerkende kracht worden toegepast.

De VN denkt daar nu anders over. Voor nabestaande Romeo Hoost is het behoorlijk 'zuur' te horen dat de VN nu zegt dat vervolging wel had gekund. Advocaat Pen liet gisteren weten niet van plan te zijn stappen te ondernemen naar aanleiding van het rapport. Volgens hem is het nu een 'academische kwestie' geworden en heeft Nederland er niets meer mee van doen nu de rechtszaak over de Decembermoorden in Suriname in behandeling is. In hoeverre de VN een uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad teniet kan doen, is onduidelijk. "Maar ik dacht dat internationale contractverdragen van juridisch hogere waarde zijn dan het Nederlandse recht", aldus Hoost.

Volgens hem zijn er twee mogelijkheden naar aanleiding van de uitlatingen van de VN-commissie. "De eerste mogelijkheid is Nederland aanklagen en dwingen de Hoge Raad te bewegen de zaak alsnog in behandeling te nemen. De tweede mogelijkheid is de zaak even te laten staan en hem als stok achter de deur te houden voor het geval in Suriname amnestie wordt verleend aan Bouterse."

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / RNW

27-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics