Nickerie.Net, maandag 29 oktober 2007


Nalatigheid Guyana bemoeilijkt Surinaamse lobby voor rijstsector

PARAMARIBO – Suriname kan niet lobbyen voor fondsen ten behoeve van de rijstsector uit het 10e Europese Ontwikkelingsfonds (EOF), omdat Guyana de 14 miljoen euro uit het 9e EOF, waarbij beide landen gezamenlijk ruim 24 miljoen gefinancierd hebben gehad, nog niet heeft besteed. Dit vormt een groot obstakel volgens minister Rick van Raavenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Uit de regionale fondsen van de EU gaat een groot deel gaat naar de Economic Partnerschip Agreements (EPA’s). Daarnaast bestaat de Financing Agreement waarvoor gelobbyd kan worden voor ondermeer de bananen, rum en suikersector.

In het 9e EOF was er een voorziening voor Suriname en Guyana getroffen waarbij Suriname voor ruim 10 miljoen in aanmerking kwam ten behoeve van de rijstsector. Van Raavenswaay: “Wij zijn nu zover, de projecten zijn al in afrondende fase. We proberen nu dezelfde voorzieningen weer in het 10e EOF in te bouwen of zelfs te doen verruimen. Een groot probleem is echter is dat we dit samen met Guyana moeten doen. Op zich is het geen probleem, maar dat Guyana nog in de startblokken staat en de beschikbare gelden nog niets gebruikt heeft vormt een obstakel. Je kan nu niet beginnen te lobbyen voor een andere voorziening, terwijl de vorige nog onbenut is. Dit maakt het problematisch om samen te bundelen en de lobby te starten in Brussel.”

Tijdens de 15 Cariforum meeting in Haďti is met de Guyanese counterpart hierover gesproken. “Wij bekijken de situatie”, benadrukt de minister. “Als het negatief naar ons toe werkt gaan we na hoe we toch kunnen lobbyen om voor de rijstsector middelen uit het 10 EOF vrij te krijgen.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Times of Suriname

27-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics