Nickerie.Net, maandag 29 oktober 2007


Nederlandse verkeersborden worden aangepast met wit randje voor kleurenblinden

EDE - Verkeersborden worden de komende jaren aangepast voor kleurenblinden. Die zorgen nu voor levensgevaarlijke situaties op de weg omdat zij vooral de kleur rood niet of nauwelijks kunnen onderscheiden. Verkeersinstituut CROW gaat richtlijnen voor de overheid opstellen om borden en signaleringsapparatuur voor deze groep mensen met een visuele handicap zichtbaar te maken. Dat gebeurt in samenwerking met het Arnhemse onderzoeksbureau ’Blind Color’ dat oplossingen voor kleurenblinden aandraagt.

De linkerrij borden zoals iedereen ze ziet. Kleurenblinden zien in de middelste rij borden zonder rood en rechts de toekomstige verkeersborden waar een witte bies wordt toegepast. FOTO: BLIND COLOR /CROW De linkerrij borden zoals iedereen ze ziet. Kleurenblinden zien in de middelste rij borden zonder rood en rechts de toekomstige verkeersborden waar een witte bies wordt toegepast. FOTO: BLIND COLOR /CROW

Het plan is om het rood voor kleurenblinden zichtbaar te maken door borden en signaleringsapparatuur aan te passen. De meeste kleurenblinden zien nauwelijks het verschil tussen rood, oranje, groen, bruin en geel. Volledig kleurenblinden zien verder geen verschil tussen donkerrood en zwart. Door verkeersborden met rood te omranden met een witte bies, zoals ook bij blauwe verkeersborden ook het geval is, kunnen kleurblinden de voor hen statische borden wel zien.

Matrixborden zouden in plaats van een rood kruis, voorzien moeten worden van oranjerode leds, zoals dat gebeurt in andere Europese landen. „Hiervoor worden nu de richtlijnen opgesteld voor gemeenten en provincies hoe de verkeersborden eruit moeten komen te zien”, aldus CROW woordvoerster Caroline Berg. Ruim 700.000 Nederlanders hebben te maken met deze visuele handicap. Bij een op de twaalf mannen (8%) wordt kleurenblindheid vastgesteld, bij vrouwen een op de 250 (0,4%) door een andere chromosoomsamenstelling.

Wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten kunnen op basis van de CROW-richtlijnen de huidige verkeersborden straks vervangen. Er is nog geen termijn voor invoering afgesproken. Blind Color zegt blij te zijn met de ontwikkelingen. „We proberen al jarenlang ons probleem bij de overheid kenbaar te maken. Het gaat verder dan alleen een verkeersbord. Wat moet je als het rode oliesignaal op het dashboard oplicht en je toch dagenlang doorrijdt, of de rode stopknop bij een machine niet kan zien”, zegt Meinard Noothoven van Goor.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

29-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics