Nickerie.Net, maandag 05 november 2007


“Bhailal - Dadien Award” toegekend aan Kenneth Donk
Geplaatst: 30/10/2007

Nickerie -  Het bestuur van VVN heeft gisteren op feestelijke wijze de Bhailal-Dadien Award uitgereikt aan Kenneth Roy Donk. Dit is een jaarlijkse toekenning die de Stichting Vrienden van Nickerie verricht aan personen, die zich verdienstelijk maken en het district Nickerie in het bijzonder op waardige wijze uitdragen. Donk die van huis uit onderwijzer tevens directeur is van de Bueno Bibaz Mulo-school, houdt zich al jaren bezig met het schrijven van goed gedocumenteerde artikelen die zowel in de krant als op internet worden gepubliceerd. Zo heeft Kenneth Donk al een reeks van artikelen geproduceerd die merendeels over Nickerie gaan, maar ook over gebeurtenissen elders in het land.

Foto: Uitreiking “Bhailal-Dadien Award” aan Kenneth Donk door VVN-voorzitter Drs. Daulatram Ramlall

Hij spaart kosten noch moeite om door zijn enthousiasme en gedrevenheid diep het binnenland in te trekken om zaken vast te leggen en deze met de juiste woorden te weergeven, zodat de lezer letterlijk wegzinkt en meeleeft in zijn verhalen. Steeds gewapend met zijn laarzen, camera en schrijfgerei trekt hij het hele land rond op zoek naar historische feiten om deze later goed te weergeven. Zijn artikelen verschijnen vaak in de Ware Tijd. Ook heeft Donk af en toe met zijn artikelen een bijdrage geleverd in de in-flight Magazine van Surinam Airways. VVN vond het dan ook gepast om deze Nickeriaan te waarderen voor zijn werk dat hij met heel veel plezier doet.

Donk die verrast was met deze Award, kon zijn ogen niet geloven dat hij zulks heeft verdiend. Hij zei verder dienstbaar te willen zijn en dat hij vastberaden doorgaat met het vastleggen van historische feiten. Binnenkort zal samen met VVN bekeken worden in hoeverre het mogelijk zal zijn om zijn artikelen in boekvorm uit te geven.

Over Bhailal & Dadien  Award:

De Award is genoemd naar de gebroeders Bhailal en Dadien Mahabier die in het verleden de twee beste artiesten waren van de West-Indies en afkomstig uit het district Nickerie. Deze gebroeders hebben naast hun dagelijkse leven als landbouwers enorm veel bijgedragen tot het verspreiden en behoud van de hindostaanse cultuur op vrijwillige basis. Zo hebben  zij meerdere generaties muziekanten en zangers opgeleid, die nog steeds actief zijn zowel in Suriname als in Nederland. Bhailal is heeft zich decennia lang ook ingezet voor het promoten van het hindi-onderwijs. Hij heeft hindi-lessen verzorgd bij de Arya Dewaker mandir in Paramaribo en in Nickerie. De gebroeders Bhailal (Zang en Harmonium) en Dadien (Dhol) hebben ook bewezen, dat muziek als een zeer sterke bindingsfactor kan dienen in de samenleving tussen verschillende bevolkingsgroepen, ongeacht hun ras, religie of cultuur. Bekende artiesten waarmee deze gebroeders samen optraden, zijn onder andere Noer Pierkhan en 'Bas Razaak'.  

Danny Jibodh / Akhiel Mahabier

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

30-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics