Nickerie.Net, dinsdag 30 oktober 2007


Getuige NOVA ontkrachten hun verklaring

Paramaribo -  De ex-militair Evert V., die belastende verklaringen heeft afgelegd tegen ex-legerleider Desi Bouterse in het Nederlandse actualiteitenprogramma Nova, krabbelt volgens een artikel in het Dagblad Suribname, terug. Evert verklaarde gisteren in het programma ‘Bakana Tori Orgineel (BTO)’ van Sky Radio en Televisie dat hetgeen hij via NOVA heeft verklaard niet op waarheid berust.

Volgens Evert heeft hij alles wat hij heeft verklaard op schrift gehad van de programmamakers van NOVA. Hem was voorgehouden dat men bezig was met een documentaire en dat hij, Evert, zijn zegje kon doen. Zijn gezicht zou evenals dat van de andere getuige X., onherkenbaar worden gemaakt. Dat is echter niet gebeurd en dat is volgens Evert een zeer kwalijke zaak. Voorts was aan hem door het team van Nova een geldsbedrag en een cellulair beloofd welke hij tot heden niet heeft ontvangen.

Evert gaf gisteren op een vraag van de BTO-journalist duidelijk te kennen op 8 december 1982 niet aanwezig te zijn geweest in Fort Zeelandia. Op NOVA verklaarde hij dat hij wel aanwezig was en gaf toen een hele uiteenzetting wat zich op die zwarte dag in de geschiedenis van Suriname zou hebben voltrokken. Evert leidde de cameraploeg van NOVA door het Fort en wees de plek aan waar de 15 opponenten van het militaire regime werden neergeschoten. Hij deed dat op een expliciete, bijna opgeruimde toon. 'Indien de heer Bouterse of wie dan ook verklaart dat hij, Bouterse, zich niet in Fort Zeelandia bevond op 8 december, dan is dit bezijden de waarheid', verklaarde de ex-militair toen.

Zijn ‘15 minutes of fame’ heeft hem echter geen windeieren gelegd. Evert – hij bekende gisteren een drugsverslaafde te zijn - is door zijn familie op straat gezet na de uitzending. “Mijn familie stond versteld van de stap die ik had genomen.’ Zij willen niets meer met hem te maken hebben. De ex-militair heeft intussen onderdak gekregen bij een vriend. Het adres durft hij niet prijs te geven; de politie is naar zijn zeggen op zoek naar hem. Ook heeft hij het beloofde geld en cellulair niet gehad. “Den suma f……k mi op’, zei Evert tot slot.

Het is niet uitgesloten dat de geïnterviewden hun verklaringen achteraf deels hebben ontkracht vanwege externe druk. In Paramaribo gaan nu de geruchten dat vrienden en familieleden van de geïnterviewden na de uitzending meerdere keren zijn gebeld door anonieme bellers, die als dreigend en intimiderend werden ervaren. Het vermoeden bestaat dat de anonieme bellers afkomstig waren vanuit de kamp van de verdachten.

Bron/Copyright:

Ingezonden

30-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics