Nickerie.Net, woensdag 31 oktober 2007


TAS bepaalt interconnectie- en beltarieven Operators accepteerden morrend

Tas bewijst de Surinaamse consument een grote dienst en verhindert prijsafspraken telecombedrijven

Ivan Cairo, 31/10/2007

Paramaribo - De interconnectietarieven zijn niet op basis van onderhandelingen tussen Telesur, Uniqa en Digicel tot stand gekomen. Evenals de tarieven voor mobiel bellen, zijn de interconnectieprijzen tot groot ongenoegen van de drie bedrijven door de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) vastgesteld en opgelegd. Volgens betrokkenen in de sector is hierdoor geen sprake van een volledige concurrentie en marktwerking op basis van vraag en aanbod. De TAS zegt zelf de tarieven te hebben bepaald ter bescherming van de consument en om prijsafspraken en kartelvorming in de telecomsector te voorkomen.

De Ware Tijd verneemt dat de drie bedrijven elk voor zichzelf ongeveer 15 Amerikaanse dollarcent als interconnectietarief hadden voorgerekend in hun operaties. De TAS ging daar 5 dollarcent onder zitten en bepaalde het tarief op 10 Amerikaanse dollarcent. Ook heeft de telecomwaakhond minimum- en maximumbeltarieven vastgesteld. Het minimumbeltarief heeft de TAS gelijkgesteld als het interconnectietarief: 10 Amerikaanse dollarcent.

Reagerend hierop zegt Digicel-directeur Philip van Dalsen, dat nergens ter wereld de regulator in de sector als prijsbepaler fungeert. “Het is uniek en is alleen in Suriname gebeurd”, zegt hij. Van Dalsen meent dat in concurrentie reeds bescherming van de consument zit en de TAS pas zou moeten ingrijpen en regulerend of corrigerend optreden wanneer sprake zou zijn van onderlinge prijsafspraken tussen de verschillende bedrijven. De actie van de TAS op dit stuk vindt hij “vreemd” en voorbarig.

Behalve dat het ongebruikelijk is, heeft deze werkwijze een negatieve impact op de bedrijfsvoering van alle bedrijven. Het werkt belemmerend voor herinvestering, uitbreiding van netwerken en investering in het ontwikkelen van nieuwe innovatieveproducten, omdat de verdienmarges te klein worden. Ook is dit een slecht signaal naar investeerders.

Voorlopig hebben de drie providers de tarieven geaccepteerd om de liberalisering mogelijk te maken, maar het laatste woord hierover is nog niet gezegd. Volgens Van Dalsen zal te zijner tijd zeker de zwakste van de drie operators – welke die ook mag blijken te zijn – er enorm veel last van ondervinden dat de tarieven door de TAS zijn vastgesteld. “Ik zeg laat de markt haar werking doen, laat de marktwerking bepalen wat de prijs wordt”, persisteert de Digicel-topman.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics