Nickerie.Net, zaterdag 03 november 2007


Intelsur-directeur Lelienhof: GSM gerealiseerd, nu internet voor iedereen

Ivan Cairo, 02/11/2007

Paramaribo - Internet, telefonie en televisie via breedband moeten binnen enkele jaren een normaal verschijnsel in Suriname worden. De eerste stap daartoe moet november 2008 een feit zijn wanneer een tweede glasvezelkabel in gebruik wordt genomen. De plannen daartoe zijn al vergevorderd, zegt Intelsur-directeur Eric LeliŽnhof in gesprek met de Ware Tijd.

De interconnectieperikelen waarmee fysieke liberalisatie van de telecomsector een stap dichterbij kwam, zijn nauwelijks achter de rug, of LeliŽnhof houdt zich al bezig met het volgend telecommunicatieproject. Gisteren voerden vertegenwoordigers van de Franse maatschappij die mogelijk de kabel gaat leveren, gesprekken met de Intelsur-directie. Het beheer van de nieuwe kabel komt in handen van een consortium van bedrijven. Intelsur en Telesur voeren al geruime tijd besprekingen voor het opzetten van dit consortium.

Mogelijk wordt ook Digicel erbij gehaald als er belangstelling is, zegt LeliŽnhof, en is er ook ruimte voor andere investeerders. "Elke investeerder die het belang van Suriname wil dienen is welkom. Het Surinaams belang moet behartigd worden". De investering gaat tussen de US 15 miljoen dollar en US 20 miljoen dollar bedragen.

"Telefonie zoals we die nu kennen, heeft zijn langste tijd gehad", stelt de Intelsur-topper, die verder aangeeft dat in de toekomst telefoongesprekken hoofdzakelijk via het internet gevoerd zullen worden. Dit gebeurt in Suriname al op kleine schaal. LeliŽnhof is van oordeel, dat elk huis internetaansluiting moet hebben.

ADSL-lijnen waarbij momenteel voor de kleinste capaciteit Ė28kb Ė US 60 dollar per maand moet worden betaald, is te duur voor de doorsne huishoudens. Intelsur komt daarom met een 'broadband' pakket inclusief televisie, internet en telefonie met een minimumcapaciteit van 1 megabite voor ongeveer 60 Amerikaanse dollar per maand. "Hoe meer mensen worden aangesloten, hoe goedkoper het wordt", stelt LeliŽnhof.

Eerder dit jaar maakte Telesur-directeur Dirk Currie ook al plannen bekend voor een andere glasvezelkabel. Deze zou de drie Guyana's moeten verbinden met een eigen landingspunt in Suriname, Guyana en Frans-Guyana om ontwrichting van de telecommunicatie in deze landen te voorkomen mocht er zich ergens een probleem voordoen.

Telesur voert al vanaf 2005 gesprekken met bedrijven in Guyana en Frans-Guyana voor het aanleggen van deze zeeglasvezelkabel. De drie landen zullen de beoogde investering van ruim US 60 miljoen dollar bijeen moeten leggen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics