Nickerie.Net, vrijdag 02 november 2007


Suriname nog niet klaar voor vrijhandel

Eliézer Pross, 26/10/2007

Paramaribo - Suriname, met name het bedrijfsleven, is nog lang niet klaar om een volledige vrijhandel-situatie aan te kunnen. Er moet een complete mentaliteitsombuiging komen waarbij men beseft dat een sterk groeiende economie cruciaal is voor terugdringing van de armoede in het land. Het bedrijfsleven wordt nog altijd tegengehouden door allerlei drempels die zijn opgeworpen door de regering.

Hoewel zaken lang op zich laten wachten, hoopt Henk Naarendorp, voorzitter van het Surinaams Business Forum (SBF), dat zijn organisatie de regering kan assisteren om het ondernemersklimaat in Suriname aanzienlijk te verbeteren. Naarendorp zegt dat het absoluut onacceptabel is dat ons land op de 142ste plaats in de wereld wordt gerangschikt door de Wereld Bank voor wat economische ontwikkeling betreft. “Wij willen Suriname binnen de kortste keren naar de 92ste plaats vooruit helpen op de ranking van de Wereld Bank door simpelweg de overheid te wijzen op de onnodige restricties die er zijn voor onder andere het krijgen van een vergunning om zaken te doen in Suriname.

Verder zijn sommige dingen gewoon te duur,” aldus Naarendorp. Gisteren vond de opening van de tender plaats voor het opzetten van een Concurrerende Lokale Private Sector’ project. Het project wordt door de Europese Commissie gefinancierd voor een bedrag van Euro 2.4 miljoen, met een looptijd van 24 maanden. Hiermee hoopt het SBF een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van de armoede in het kader van duurzame ontwikkeling. Het alom erkend devies voor het terugdringen van de armoede is het stimuleren van economische groei. “Suriname is nog lang niet waar wij moeten zijn,” zegt de SBF-topman.

Hoewel critici voorspellen dat lokale bedrijvigheid aan diggelen geslagen zal worden wanneer de handelsgrenzen volgend jaar opengegooid worden met Europa, en vervolgens de Amerika’s, blijft Naarendorp hoopvol gestemd. “Ik geloof in de flexibiliteit van onze economie om zich snel aan te passen. Wij hebben ons aangepast om Caricom te overleven. Verwachtbaar is dat sommige bedrijven zullen sneuvelen onder de zware concurrentie, terwijl nieuwe zullen verrijzen,” redeneert hij.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31-10-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics