Nickerie.Net, zondag 04 november 2007


Raghoebarsing verdedigt Surinaamse bananen bij WTO

03/11/2007

Paramaribo - Minister Kermechand Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij zal vanaf morgen het belang van de Surinaamse bananensector verdedigen bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO) in Geneve, Zwitserland. Amerika, de grootste afnemer van Latijns- Amerikaanse bananen, heeft met de Most Favoured Nations (MFN) landen een klacht ingediend bij de WTO om gedaan te krijgen dat de preferentiŽle export tarief van de ACP-landen wordt afgeschaft. Tegelijkertijd wil Amerika dat de heffing voor niet ACP-landen in Europa wordt verlaagd.

De ACP is met Europa in het laatste Cotonou-akkoord overeengekomen dat zij tot 2008 tegen een bepaald quotum bananen met een nultarief op de Europese markt mag brengen. Niet ACP- landen, zoals Ecuador, BraziliŽ, Panama en Amerika hebben geen preferentiŽle positie en moeten een heffing betalen van 176 euro per ton om hun product af te kunnen zetten.

De concurrentiepositie van Surinaamse bananen zal afnemen indien de preferentiŽle positie wordt afgeschaft en het tarief van niet-ACP landen wordt verlaagd. Vooral Ecuador, de grootste bananenproducent, had midden september haar grootste afnemer Amerika ondersteund bij de WTO behandeling van deze zaak. De ACP bananenproducerende landen, die belanghebbenden zijn bij het dispuut, zijn rechten als derde partijen toegekend. Suriname zal deze vergadering bijwonen en van dit recht gebruik maken.

In een persbericht stelt LVV dat Raghoebarsing ervan overtuigd is dat door goede onderhandelingen een positief resultaat voor Suriname behaald kan worden. Dit is van belang omdat na 31 december dit jaar de Economic Partnership Agreement (EPA) in werking treedt en voor de verdere ontwikkeling van de Surinaamse bananenindustrie het belangrijk is dat Suriname zonder heffing naar Europa kan exporteren.

De delegatie naar Geneve zal verder bestaan uit Radjendre Debie, lid van het bestuur van de Stichting voor Behoud van de Bananen Sector, de ambassadeur van Suriname in Brussel, Gerard Hiwat en Leendert Doerga, lid van de ambassaderaad te Brussel. De groep blijft tot 8 november in Zwitserland.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics