Nickerie.Net, zondag 04 november 2007


'Slechte journalisten moeten aan schandpaal'

Eliézer Pross,  03/11/2007

Paramaribo - Er zijn teveel klachten over journalisten en mediahuizen in Suriname met betrekking tot onjuiste berichtgevingen. Met de razendsnelle groei van het aantal mediahuizen, is het niveau van de journalistiek in Suriname ernstig gedaald. Het land kent momenteel ruim dertig radio- en televisie stations, alsook vier kranten. Er zijn teveel ongekwalificeerde journalisten en mediahuizen die voldoende ethisch besef missen, waardoor de eer van burgers, organisaties, de overheid, vaker wordt geschonden.

“Wij moeten onszelf nú gaan reguleren, anders zal iemand anders het voor ons doen,” was de waarschuwende boodschap die voortvloeide uit de donderdag gehouden workshop over Media en Klachten. De eendaagse activiteit is georganiseerd door de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur (AHKCO).

De unaniem voorgedragen resolutie aan het eind van de workshop is dat de media zichzelf moet reguleren door standaarden en ethische codes te stellen waaraan zowel mediahuizen als individuele journalisten zich dienen te houden.

Ethische Codes voor media bestaan al. De SVJ handhaaft echter een eigen code, die overeenkomt met dat van internationale organisaties zoals de Caribische Media Associatie (ACM) en de Internationale Vereniging van Journalisten (IVJ).

Het mandaat nu is om alle stakeholders in de media, inclusief kranten, de Vereniging van Radio en Televisiestations, samen te bundelen onder bedoelde gedragscode. De ACM-voorzitter Dale Enoch, die een inleiding hield tijdens de workshop, gaf aan dat dankzij de klachtenraad in zijn land Trinidad en Tobago, het aantal klachten tegen journalisten en mediahuizen drastisch is afgenomen.

Er worden namelijk morele sancties getroffen tegen journalisten door hun fouten te publiceren. “Wij zullen de resultaten van de workshop opsturen naar alle stakeholders en hopen dat zij het aannemen. De hoop is dat er mensen bereid gevonden worden om het werk op zich te nemen.

Het is vooralsnog gratis werk,” zegt Rachel van der Kooye, voorzitter van de SVJ aan de Ware Tijd. Met een eigen klachtenraad zal voorkomen worden dat de overheid eventueel maatregelen treft om de media te reguleren met een, door haar in de wet opgenomen, Media Raad. “De onafhankelijkheid van de pers moet gewaarborgd blijven. Wij willen geen enkele bemoeienis met de overheid,” aldus van der Kooye.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics