Nickerie.Net, dinsdag 06 november 2007


Harrinanan Oemraw: “Dieselverhoging desastreus voor alle sectoren in ons land”

Geplaatst: 06/11/2007

Nickerie -  Harrinanan Oemraw heeft in een interview aangegeven dat de verhoging van de dieselprijs heel slecht uitkomt voor de landbouwsector en overige sectoren in ons land. Volgens Oemraw had hij wel een verhoging van enkele centjes verwacht, maar kon niet geloven dat de prijs ineens zo drastisch is verhoogd. Voor de landbouwsector betekent dit dat de boeren veel meer aan brandstof zullen moeten uitgeven.

Het zal voor alles een kettingreactie teweeg brengen, meent Oemraw. De afgelopen seizoenen hebben boeren enorm veel verliezen geleden. Nu de prijzen een beetje gunstiger waren voor de padieproducenten, worden zij weer verrast door de regering Venetiaan – Sardjoe met een verhoging van de Dieselprijs. Oemraw heeft gezegd dat landbouwers genoodzaakt zullen zijn om grondbewerkingen in te korten. Hij zegt te twijfelen dat de inzaai van 20.000 hectare niet gehaald zal kunnen worden. Aanvankelijk was de verwachting dat zeker 5000 hectare meer zou worden ingezaaid. De percelen die grote sporen vertonen, zullen dubbel meer brandstof nodig hebben om zaaiklaar te worden gemaakt, zegt Oemraw. Wat ook nog speelt, is het feit dat het machinepark van de boeren sterk verouderd is en de machines veel meer verbranden.

Om toch nog te overleven, zou de overheid volgens Oemraw de landbouwers beter moeten faciliteren en ze desnoods in aanmerking te doen komen voor restitutie. Dit is volgens hem wel aangevraagd, maar op geen enkele wijze nog door de regering beantwoord. Hieraan koppelend zei Oemraw dat de grondpapieren voor de boeren bij mootjes maar in orde worden gemaakt, terwijl de padieproducenten hun bescheiden hard nodig hebben om via de bank een lening te sluiten. “Je geeft ze allemaal hun grondpapieren of houdt maar alles in en dan merken ze het wel later”, zei Oemraw geďrriteerd. Op een vraag hoe Oemraw het ziet zitten met de vraag en het aanbod van rijst, zei hij dat rijst veel gevraagd is, maar dat men niet in staat zal zijn hieraan te voldoen het komend seizoen. “De overheid moet dan de productie echt gaan ondersteunen willen wij werkelijk munt slaan uit de vraag naar rijst op de markt”, aldus Oemraw.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

06-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics