Nickerie.Net, dinsdag 06 november 2007


Effecten klimaatverandering Suriname steeds reŽler

Wilfred Leeuwin, 06/11/2007

Paramaribo - De effecten van klimaatverandering en als gevolg daarvan de stijging van het zeeniveau, tonen een zeer bedreigend beeld voor Suriname. In het rapport van de wereldbank, getiteld The impact of sea level rise on developing countries, staan onder meer Suriname, de Bahamas en Guyana, er het slechtst voor. "De realiteit is zeer dichtbij", zei president Ronald Venetiaan, gisteren bij de opening van de waterconferentie, die deze week wordt georganiseerd door de Anton de Kom-universiteit en het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu.

Met de focus gericht op Suriname, besprak de Ierse wetenschapper dr Phil O' Keefe het rapport van de wereldbank. Het rapport geeft, voor de landen in het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika, een effectenreeks weer op vijf cruciale gebieden bij een stijging van het zeewater. Als het gaat om een zeestijging van slechts een meter tot vijf, staat de Bahamas op de eerste plaats om totaal van de wereldkaart te verdwijnen. Suriname staat daar op de zevende plaats.

Suriname staat echter op de eerste plaats van de 25 landen als het gaat om het verlies van mensenlevens, simpelweg omdat de kuststrook dichtbevolkt is. Achter Suriname komen Guyana en de Bahamas. Ook als het gaat om de schadelijke effecten op het bruto nationaal product, staat Suriname op de eerste plaats, omdat de meeste bedrijf- en werklocaties zich ook in het kustgebied bevinden.

Gaat het om de stedelijke effecten, staat Suriname op de tweede plaats achter Guyana. De Guyanese hoofdstad Georgetown ligt pal aan de Atlantische oceaan en is zeer dichtbevolkt. Ook in dit geval neemt de Bahamas een slechte derde plaats in, gevolgd door Frans Guyana. Suriname neemt weer eens de tweede plaats in als het gaat om effecten op de landbouw.

De Bahamas neemt daar weer de eerste plaats in. ArgentiniŽ en Jamaica zijn derde en vierde. Hoewel het een bedreigde positie is, staat Suriname als het gaat om overlopen van zwampgebieden op de tiende plaats.

Wetenschappers van de universiteit en hun collega- gastsprekers op de conferentie zijn het er over eens dat Suriname zich aan deze nieuwe situatie zal moeten aanpassen en de nodige en juiste beslissingen .

Dr Phil O'Keefe beveelt dan ook dringend aan dat Suriname gaat denken aan beleidsaanpassingen, die problemen rond klimaatverandering niet kunnen voorkomen, maar wel minimaliseren. Als die aanpassingen niet vroegtijdig worden gedaan zullen de kosten daarvoor steeds blijven stijgen.

De conferentie is een initiatief van de Faculteit der Technische Wetenschappen, FTeW. Naast de inleiding van O'Keefe kwamen ook andere Surinaamse en buitenlandse deskundigen aan het woord. Gesproken is onder meer over klimaat gerelateerde issues in Suriname, de invloeden van het weer en het klimaat op de kust van Suriname en zoetwaterbronnen in Suriname.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics