Nickerie.Net, dinsdag 06 november 2007


Freddy Kruisland: "Geen wraking rechter Valstein in 8-Decemberstrafproces"

Eric Mahabier, 06/11/2007

Paramaribo - De verdediging van de verdachten in het 8-Decemberstrafproces kan geen wraking van rechter Cynthia Valstein-Montnor vragen. Valstein heeft zich als lid van de raadkamer slechts gebogen over enkele bezwaarschriften. Ze heeft zich nimmer inhoudelijk bezig gehouden met het strafproces. Een eventueel protest aantekenen tegen Valstein in het leiden van de 8-Decemberzaak, zal alleen maar bedoeld zijn om de inhoudelijke behandeling van het strafproces te traineren.

Dit vindt Freddy Kruisland, die een groot deel van de nabestaanden juridisch bijstaat. DWT sprak de jurist naar aanleiding van beweringen als zou Valstein onbevoegd zijn het proces te leiden omdat ze in raadkamer-verband zich al eerder over deze strafzaak heeft gebogen. Het opwerpen van excepties om Valstein te beletten het 8-Decemberstrafproces te leiden behoort daarom tot een van de troeven die de verdachten in handen hebben.

"Het klopt dat ze in raadskamer de bezwaarschriften heeft behandeld, maar de verdediging gaat geen enkele strategie doorgeven. Ik weet niet of we om wraking van de rechter gaan vragen", reageert advocaat Irwin Kanhai, die een deel van de verdachten verdedigt.

Hij wil verder hierop niet ingaan. Naar verluidt heeft ook rechter Krishnapersad Pultoo zich in raadkamer gebogen over enkele bezwaarschriften. Vanwege gezondheidsredenen vervangt Valstein Pultoo in de functie van Krijgsraad voorzitter in dit strafproces.

Volgens Kruisland hebben in de zaak van De Surinaamsche Bank Parbhoe en die van ex-minister Errol Alibux zich soortgelijke situaties voorgedaan. Bij de zaak van Parbhoe heeft rechter Albert Ramnewash zich in de raadkamer gebogen over excepties en verder heeft hij de zaak ook inhoudelijk behandeld.

"In de zaak van Alibux was dezelfde rechter die de zaak in behandeling had ook in de raadkamer. Dus er is niets aan de hand en er kan wat dit deel betreft geen wraking plaatsvinden", vindt Kruisland verder. Naar wordt vernomen hebben de verdachten nog geen dagvaarding ontvangen. Het strafproces begint op 30 november.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics