Nickerie.Net, dinsdag 06 november 2007


Buikomvang maat voor kans op hartinfarct

De buikomvang is, los van de Body Mass Index (BMI), leeftijd en geslacht, een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit is de conclusie van onderzoek onder 170.000 mensen in 63 landen waaronder in Nederland waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association.

Uit de resultaten blijkt tevens dat het verband tussen buikomvang, hart- en vaatziekten en (vooral ook) diabetes ook te zien is bij mensen met een ’normale’ BMI (minder dan 25 kg/m2). Het meten van de omtrek van de taille is hierdoor een betere indicator van het risico op hart- en vaatziekten dan het berekenen van de BMI.

De buikomvang dient te worden gemeten midden tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Bij een middelomtrek van meer dan 88 centimeter voor vrouwen en meer dan 102 centimeter voor mannen is sprake van abdominale obesitas, gekenmerkt door vetophoping in de buik (appelvorm). Abdominale obesitas brengt over het algemeen meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan wanneer het vet op de heup en dijen zit (peervorm).

In Nederland worden ieder jaar 38.000 volwassenen als gevolg van ongezonde voeding en te weinig bewegen het slachtoffer van hart- en vaatziekten. Aan overgewicht zijn jaarlijks 22.000 gevallen van diabetes toe te schrijven. Diabetes is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

De buikomvang is, los van de Body Mass Index (BMI), leeftijd en geslacht, een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Dit is de conclusie van onderzoek onder 170.000 mensen in 63 landen waaronder in Nederland waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association.

Uit de resultaten blijkt tevens dat het verband tussen buikomvang, hart- en vaatziekten en (vooral ook) diabetes ook te zien is bij mensen met een ’normale’ BMI (minder dan 25 kg/m2). Het meten van de omtrek van de taille is hierdoor een betere indicator van het risico op hart- en vaatziekten dan het berekenen van de BMI.

De buikomvang dient te worden gemeten midden tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Bij een middelomtrek van meer dan 88 centimeter voor vrouwen en meer dan 102 centimeter voor mannen is sprake van abdominale obesitas, gekenmerkt door vetophoping in de buik (appelvorm). Abdominale obesitas brengt over het algemeen meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan wanneer het vet op de heup en dijen zit (peervorm).

In Nederland worden ieder jaar 38.000 volwassenen als gevolg van ongezonde voeding en te weinig bewegen het slachtoffer van hart- en vaatziekten. Aan overgewicht zijn jaarlijks 22.000 gevallen van diabetes toe te schrijven. Diabetes is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

De buikomvang is, los van de Body Mass Index (BMI), leeftijd en geslacht, een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Dit is de conclusie van onderzoek onder 170.000 mensen in 63 landen waaronder in Nederland waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association.

Uit de resultaten blijkt tevens dat het verband tussen buikomvang, hart- en vaatziekten en (vooral ook) diabetes ook te zien is bij mensen met een ’normale’ BMI (minder dan 25 kg/m2). Het meten van de omtrek van de taille is hierdoor een betere indicator van het risico op hart- en vaatziekten dan het berekenen van de BMI.

De buikomvang dient te worden gemeten midden tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Bij een middelomtrek van meer dan 88 centimeter voor vrouwen en meer dan 102 centimeter voor mannen is sprake van abdominale obesitas, gekenmerkt door vetophoping in de buik (appelvorm). Abdominale obesitas brengt over het algemeen meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan wanneer het vet op de heup en dijen zit (peervorm).

In Nederland worden ieder jaar 38.000 volwassenen als gevolg van ongezonde voeding en te weinig bewegen het slachtoffer van hart- en vaatziekten. Aan overgewicht zijn jaarlijks 22.000 gevallen van diabetes toe te schrijven. Diabetes is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

De buikomvang is, los van de Body Mass Index (BMI), leeftijd en geslacht, een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Dit is de conclusie van onderzoek onder 170.000 mensen in 63 landen waaronder in Nederland waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association.

Uit de resultaten blijkt tevens dat het verband tussen buikomvang, hart- en vaatziekten en (vooral ook) diabetes ook te zien is bij mensen met een ’normale’ BMI (minder dan 25 kg/m2). Het meten van de omtrek van de taille is hierdoor een betere indicator van het risico op hart- en vaatziekten dan het berekenen van de BMI.

De buikomvang dient te worden gemeten midden tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Bij een middelomtrek van meer dan 88 centimeter voor vrouwen en meer dan 102 centimeter voor mannen is sprake van abdominale obesitas, gekenmerkt door vetophoping in de buik (appelvorm). Abdominale obesitas brengt over het algemeen meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan wanneer het vet op de heup en dijen zit (peervorm).

In Nederland worden ieder jaar 38.000 volwassenen als gevolg van ongezonde voeding en te weinig bewegen het slachtoffer van hart- en vaatziekten. Aan overgewicht zijn jaarlijks 22.000 gevallen van diabetes toe te schrijven. Diabetes is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / HLN.be

06-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics