Nickerie.Net, dinsdag 06 november 2007


Bauxiet en aluminium blijven cruciaal voor Surinaamse economie
 
PARAMARIBO - De bauxiet en aluinaarde-industrie blijft een centrale rol spelen in de Surinaamse economie. Ruim 70% van de jaarlijkse exportinkomsten van Suriname komt uit deze sector. De exportwaarde van aluinaarde steeg van US$ 340 in 2000 naar US$ 670 miljoen in 2006. In deze periode is jaarlijks tussen de US$ 58.2 miljoen en US$ 97.9 miljoen overgedragen aan staatskas.

Het Centrum voor Economisch en Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek (Ceswo), publiceerde gisteren de resultaten van een onderzoek naar de invloed van de bauxiet- en aluinaarde industrie op de financiŽle en sociaal-economische omstandigheden in Suriname. Die invloed is nog steeds cruciaal. Zo is deze sector verantwoordelijk voor de afname van 65% van de jaaromzet van Staatsolie Suriname. Dit leverde het staatsbedrijf in 2006 ruim US$ 140 miljoen op. Ruim 10% van de werkgelegenheid in de particuliere sector is in deze industrie. De Suralco en Billiton dragen samen ongeveer 14% bij aan de inkomsten uit directe belastingen van de staat. Aan indirecte belastingen is dat 7%. Aan belastingen werd totaal US$ 75.8 miljoen afgedragen.
Ceswo schat dat Suriname tussen 2000 en 2006 US$ 897.6 miljoen verdiend heeft uit de bauxiet/aluinaarde-industrie. Het arbeidspotentieel in deze sector steeg met 24% naar 3300. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 15 tot 20% van de jaarlijkse afdracht aan loonbelasting.

Volgens het onderzoeksbureau zijn de locale uitgaven van de bedrijven gestaag gestegen van minder dan US$ 20 miljoen in 2000, naar US$ 110.7 miljoen in 2006. In 2005 werden de meeste locale uitgaven gedaan en wel US$ 133.4 miljoen. Teloorgang van deze industrie zal volgens de Ceswo rampzalige gevolgen hebben voor Suriname, tenzij voor een goede vervanging gezorgd kan worden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

06-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics