Nickerie.Net, vrijdag 09 november 2007


ACP verdedigt bananendispuut met Amerika

Eric Mahabier, 08/11/2007

Paramaribo - Suriname, Kameroen en andere ACP-landen (Afrikaanse Caraibische en Pacfische landen), hebben gisteren bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO) het bananendispuut met de Verenigde Staten van Amerika (VS) zwaar verdedigd. "Ze gaan hun zin niet moeten krijgen anders verliezen wij de bananenmarkt in Europa" zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) vanuit Genève, Zwitserland, aan dWT. Amerika en de Europese Unie hebben dinsdag hun statements bij de WTO-arbiters gemaakt.

Amerika heeft een klacht ingediend bij de WTO om gedaan te krijgen dat het preferentiële exporttarief van de ACP-landen wordt afgeschaft en dat de heffing voor andere landen wordt verlaagd. "We hebben de case gebracht en het is nu het besluit afwachten" reageert Raghoebarsing. De internationale organisatie neemt binnenkort een besluit over dit dispuut. De aanval van de VS wordt als zeer onplezierig ervaren door de ACP-landen.

"Voor het eerst opent een rijk land zo'n aanval op ontwikkelingslanden en wij hebben hiertegen krachtig geprotesteerd", zegt de LVV-minister. Volgens hem heeft de VS er geen enkel belang bij om een eind te maken aan deze rechten van de ACP-landen.

"Het zijn slechts enkele multinationals die enige belang zullen hebben", vindt de bewindsman. Amerika produceert zelf geen bananen.

De ACP-landen hebben in Genève aangevoerd verrast te zijn door deze klacht van de VS. Amerika is een sterk handelsland in de wereld terwijl de ACP-landen slechts 1,1 procent van de wereldhandel beslaan. Zonder deze preferenties zal het moeilijk worden voor de ontwikkelingslanden te participeren in de wereldhandel. Gevreesd wordt voor een zwaar negatief effect op de economie van de ACP-landen indien de VS zijn zin krijgt.

Raghoebarsing ziet de claim van Amerika puur op "formalistische argumenten" gebaseerd, omdat de regeling tussen de EU en de ACP landen op 31 december afloopt. Per 1 januari 2008 zullen andere regels gelden voor ACP-landen om bananen naar Europa te exporteren.

"De ACP-landen hebben de Europese markt opgebouwd en bediend." Maar in de afgelopen jaren is de Europese markt ook opengegaan voor de MFN-landen (Zuid- en Midden-Amerikaanse bananenproducten).

"Zo sterk zelfs dat de MFN-landen een sterkere groei hebben meegemaakt op de EU markt dan de ACP-landen", zegt Raghoebarsing. Door het gewijzigde importregime in de EU voor bananen krijgen de bananenproducenten in de MFN landen nu betere prijzen voor hun bananen dan vroeger.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics