Nickerie.Net, vrijdag 09 november 2007


Bauxietindustrie nog steeds kurk economie Contractor-bedrijven maken zich op voor West-Suriname

Martin Redjodikromo, 08/11/2007

Paramaribo - Jaarlijks wordt er uit de bauxietindustrie zo een 120 miljoen US dollars gepompt in de lokale economie. De opbrengsten uit de bauxiet- en aluinaarde-industrie zorgen jaarlijks gemiddeld voor 27 procent van de nationale deviezen die de importen van andere sectoren moet dekken. Op de totale exportopbrengsten, brengt de bauxietindustrie 70 procent in het laatje.

Dit betekent een bijdrage van zeker 70 miljoen US dollars aan de monetaire reserve. Deze cijfers staan in een rapport dat het Centrum voor Economisch & Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek in Suriname (CESWO) recent publiekelijk heeft gemaakt.

Onomwonden wordt vastgesteld dat er niet moet worden getalmd met de toekomst van de bauxietindustrie. De besprekingen over het Bakhuysgebied moeten in dat kader snel worden afgerond.

Met harde cijfers en feiten van het gezaghebbende instituut Brook & Hunts binnen de aluminiumindustrie blijkt dat Paranam één van de best draaiende aluinaardefabrieken is in de wereld. In het ander geval is de BHP Billiton de meest efficiënte bauxietmijner ter wereld.

Deze twee zaken bij elkaar opgeteld, maken dat Suriname – ondanks de minieme twee procent die wij leveren – op de wereldkaart van bauxietproducenten staat. Deryck Ferrier van het CESWO concludeert dan ook dat “reuzen niet verruild moeten worden voor dwergen.”

De harde kern is dat Paranam de kip is die gouden eieren legt voor Suriname, maar dat het daaarom dan ook moet worden gevoederd met Surinaams bauxiet! Lokaal belicht Ferrier de bauxietindustrie tegen de achtergrond van de contracterbedrijven die diensten bieden aan deze twee multinationals. Bij elkaar opgeteld bieden deze bedrijven werk aan meer dan 2.000 personen. Haukes NV heeft ongeveer 300 mensen in dienst en kijkt met argusogen naar de afronding van de Bakhuysbesprekingen. Het bedrijf heeft daarvoor al middelen opzij gelegd voor de nodige investeringen.

Bij N.V. Suriname Earth Moving Contractors (SEMC) die diensten verleend met zwaar materieel, wordt optimistisch uitgekeken naar de afronding van die onderhandelingen. "Het is inderdaad voor ons een heel belangrijke ontwikkeling", zegt directeur Eric van Ravenswaay.

Het personeelsaantal van 400 man, kan met gemak worden verdubbeld gedurende de constructiefase als West Suriname in uitvoering gaat, accentueert hij. SEMC wil nog meer zwaar materieel aanschaffen.

Met lokale banken en leveranciers zijn er al afspraken voor financiering. Een minpunt hierbij is dat lokale ondernemers vanaf juli dit jaar, door de beëindiging van de investeringswet, geen vrijstelling meer hebben van invoerrechten en omzetbelasting bij de import van goederen (investeringen) voor de productiesector. "Ten opzichte van buitenlandse concurrenten, hebben wij als lokaal Surinaams bedrijf hierdoor wel een groot nadeel", zegt de SEMC-directeur.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics