Nickerie.Net, woensdag 07 november 2007


8 Decemberverdachten worden gedagvaard

PARAMARIBO - De dagvaardingen aan de verdachten in het proces rond de Decembermoorden zijn de deur uit. Het Openbaar Ministerie (OM) is gisteren begonnen met het betekenen van die stukken, bevestigt de woordvoerder van het Decemberproces, Marjorie Sanches. Advocaat Irwin Kanhai zei gistermiddag de dagvaarding van zijn cliŽnt Bouterse nog niet ontvangen te hebben.

Vijfentwintig verdachten, onder wie hoofdverdachte ex-legerleider Desi Bouterse, moeten een dagvaarding ontvangen voor het proces dat eind november begint. Ze worden verdacht van onder meer moord op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime in de periode van 7 tot 9 december 1982, in het Fort Zeelandia. Inmiddels is rechter Cynthia Valstein-Montnor door het Hof van Justitie aangewezen als vervanger van rechter Pultoo, die als president van de Krijgsraad het strafproces tegen de verdachten van de Decembermoorden zou leiden. Valstein-Montnor is slechts een vervanger. Verwacht wordt dat Pultoo vůůr eind november herstelt, zodat hij gewoon het Decembermoordenproces zal voorzitten.

Valstein-Montnor werd in maart 1998 als plaatsvervangend lid van het Hof toegelaten tot de magistratuur. Twee jaar later werd ze beŽdigd tot rechter, de eerste en tot nu toe enige vrouw in dat ambt. De toekomstige president van de krijgsraadkamer heeft al eerder met de zaak van de Decembermoorden te maken gehad. Ze was lid van de kamer die de bezwaarschriften van een aantal verdachten heeft beoordeeld. De openbare berechting in het megaproces moet op 30 november beginnen.

Aanvankelijk was rechter Krishnapersad Pultoo aangewezen als president van de krijgsraadkamer. Hij vertrok medio oktober naar Nederland voor medische behandeling.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

07-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics