Nickerie.Net, vrijdag 09 november 2007


Divali boodschap

Het hindoeïsme kent verschillende soorten vieringen. Zo zijn er de seizoensfeesten zoals Holi (hindoeïstisch nieuwjaar) in de lente en Divali (hindoeïstisch lichtjesfeest) in het najaar, waarbij de goden een belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn er feestdagen die uitsluitend aan de goden gewijd zijn. In totaal vinden we op de hindoekalender maar liefst 174 festiviteiten voor het hele jaar vermeld. Doorgaans worden er achtentwintig tot dertig daarvan gevierd, de meeste thuis in besloten kring. Dat geldt ook voor een aantal herdenkingen en jaardagen.

De buitenstaander zal er niet veel van merken: Hindoes zullen die dag bepaalde vereringen doen of speciaal voedsel nuttigen. Vaak hebben die vieringen het welzijn van voorouders, familie en vrienden als thema. Andere festiviteiten krijgen iets meer algemene aandacht. Hindoeïstische festiviteiten vinden het gehele jaar door plaats, maar de nadruk ligt op het voor- en najaar. Daarbij staan Holi en Divali in een bijzondere verhouding tot elkaar. Divali is een feest in de herfst, vlak voor het begin van de winter, terwijl Holi vlak na de winter de komst van de lente inluidt. Deze twee feesten worden enerzijds met elkaar verbonden door een periode van betrekkelijke rust in de natuur en anderzijds gescheiden door een tijdvak van groei, bloei, oogst en allerhande activiteiten van plant, dier en mens.

 Vandaag herdenken vele Hindoes een bijzondere feestdag. Na alle gehaal en getrek van zaken dit jaar is het tijd voor innerlijke rust en bezinning. Daarom moet deze dag heel anders worden gezien. De drukte bij het aansteken van de dia op het Onafhankelijkheidsplein geeft aan dat grote delen van de bevolking ook die rust willen. Wij feliciteren de CUS met dit initiatief. Divali of Deepavali (rij van lichtjes) is het feest van het licht. Divali is één van de belangrijkste hindoeïstische feesten in India. De viering van Divali strekt zich uit over een periode van drie dagen, dat begint op de 13de dag van de donkere helft van de hindoemaand Asvina tot nieuwe maan van de maand Kartika. Het feest wordt meestal gevierd op nieuwe maan van de maand Kartika (de corresponderende Gregoriaanse data vallen op eind oktober). Divali wordt vooral verwelkomd door winkeliers en handelaren. Voor hun begint dan het nieuwe financiële jaar. Divali is een feest van de nacht. De Divali-nacht is de donkerste nacht in die maand.

De duisternis wordt verdreven door kleine aarden olielampjes die opgesteld staan in de huizen, gebouwen en tempels. Duisternis staat voor onwetendheid, dubbelzinnigheid, leugen, angst en immoreel gedrag. Het aansteken van de lamp (dia) symboliseert het verdrijven van onnozelheid, tweeslachtigheid en angst. Mensen kunnen de waarheid zien in het licht. Dit is één van de basisideeën van het hindoeïsme die in Divali naar voren treedt. De volgende verhalen en gebeurtenissen worden verbonden met Divali:
- God Vishnu neemt de gestalte aan van een dwerg. Hij herovert de drie werelden de lucht, de aarde en de onderwereld op de machtige demonen koning Bali en geeft deze vervolgens terug aan de goden.
- Shri Rama, troonopvolger van het koninkrijk Ayodhya, keert terug na 14 jaar ballingschap en wordt tot koning gekroond.
- Mahavira, een beroemde pelgrim, ervoer zijn spirituele bevrijding op deze dag.
- Koning Vikramaditya startte een nieuwe kalender, die “vikrama samvata” wordt genoemd.
- Swami Dayanand Saraswatie, één van de oprichters van de Arya Samaj en sociaal hervormer verliet zijn lichaam op deze dag. Divali wordt ook geassocieerd met de winteroogst (winterrijst, mais, gierst en suikerriet). De favoriete gerechten bij Divali zijn Kheel (gepofte rijst), Khilaune (speelgoed gemaakt van suikergoed) en zoete drankjes. De vreugde wordt uitgedrukt door het afsteken van vuurwerk. Divali heeft drie boodschappen. De eerste is dat properheid en hygiëne zeer belangrijk zijn. Na de vier maanden van de moesson (in het verre India), heeft de omgeving een grondige schoonmaakbeurt nodig. Daarom zien Hindoes het als een morele plicht om de dag voor Divali hun huizen, winkels, wegen en leefomgeving grondig te reinigen. Deze verplichting wordt gesymboliseerd door het vieren van “narak chaudas”, wat betekent de veertiende dag van het verdrijven van het kwaad. Dit feest wordt de dag voor Divali gevierd. De tweede boodschap van Divali is dat wij in staat zijn om de meest ellendige situatie te veranderen door gebruik te maken van ons intellect. De derde boodschap is dat kennis waardevol is en de moeite waard om na te streven.

 Het aansteken van de dia tijdens Divali symboliseert dit idee. Laten wij met deze feestdag in het kader van vooral de laatste twee betekenissen gaan zien. Suriname en zijn inwoners hebben kwaliteit in huis en zijn voorzien van bijzondere rijkdommen. Wij moeten elkaar niet steeds gaan bestrijden. Juist moeten wij gaan samenwerken om de vele natuurlijke hulpbronnen en kennis die wij hebben, om te zetten in welzijn en welvaart voor de bevolking. Daarom roepen wij de politici en bestuurders op om samen met elkaar verder te werken aan een beter Suriname. De afgelopen tijden waren er te veel conflicten in de maatschappij en het lijkt erop alsof men gewoon doorgaat met polariseren. Laten wij een dergelijke dag gebruiken om ons te bezinnen en ons op andere gedachten te brengen. Rancune moet plaatsmaken voor vooruitstrevendheid. Uitsluiten moet plaats maken voor samenwerking.

Nickerie.net wenst u een  Subh Divali toe.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

09-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics