Nickerie.Net, zaterdag 10 november 2007


Rijst duurder door verhoogde wereldvraag

Eliézer Pross,  9/11/2007

Paramaribo - Ontwikkelingen op de internationale markt zullen de komende tijd debet zijn aan een stijging van de prijs voor rijst in Suriname. “Er is sprake van een verhoogde vraag naar rijst op de internationale markt waardoor wij nu reeds zijn uitverkocht. De verwachting is dat rijst duurder zal worden in december, tot de volgende oogst in maart volgend jaar. Er werd slechts 18.000 ha ingezaaid.” Dit zegt George Pahlad, voorzitter van de Vereniging van Rijstverwerkers & Exporteurs (VRE), aan de Ware Tijd.

Volgens hem kan de sector dankzij de gunstige prijsontwikkeling op de wereldmarkt, gemakkelijk terug naar de hoge productie van begin jaren ‘90 toen tussen de 40 en 50.000 hectares aan rijstareaal werd ingezaaid. De afzetmogelijkheden liggen voornamelijk in de regio. Jamaica en Haïti consumeren, volgens Pahlad, elk 60.000 ton op jaarbasis.

Daarnaast zegt hij dat de prijs zelfs zodanig aantrekkelijk is dat gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheid om rijst naar Brazilië (10.000 ton invoerrechten vrij op jaarbasis) te exporteren. Volgens Pahlad is het streven nu om de rijstboeren te overtuigen dat zij goede prijzen kunnen ontvangen, waardoor zij gemotiveerd zullen zijn om de productie uit te breiden.

Vicepresident Ramdien Sardjoe zegt desgevraagd aan dWT dat de opleving van de productie niet gekoppeld moet worden aan de gunstige prijzen. Verbetering van de faciliteiten aan de boeren geniet de hoogste prioriteit waardoor zij zich concurrerend kunnen toeleggen op de internationale markt.  De sector staat nog altijd voor een reuzenklus om haar marktaandeel in Europa te behouden wanneer de preferentiële maatregelen voor export uit ontwikkelingslanden volgend jaar wegvallen. “Onze rijst is nog altijd duurder dan Amerikaanse en Aziatische rijst,” aldus Pahlad. Hij zegt dat een gezamenlijke inspanning nodig is van de overheid, die faciliteiten creëert, naast financiële instellingen die investeringsmiddelen beschikbaar stellen. Het is dan aan de boeren en exporteurs, om deze kans – die de gunstige prijzen biedt – aan te grijpen tot herstel van de rijstbouw in Suriname.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10-11-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics