Nickerie.Net, maandag 19 november 2007


Schadelijke effecten telecommasten 'bewezen' Acties tegen telecom providers op komst

Wilfred Leeuwin, 17/11/2007

Paramaribo - De AlphaMax Academy, bijgestaan door de consumentenbond, wetenschappers van de Anton de Kom universiteit, buurtbewoners en ouders heeft harde acties aangekondigd tegen telecom providers. Directe aanleiding hiertoe is de plaatsing van een telecommast, door het telecombedrijf Uniqa op nog geen 20 meter afstand van de school aan de Scabiosa-straat.

Tijdens een persconferentie gisteren is “wetenschappelijk bewijs” gepresenteerd waaruit blijkt dat deze masten wel degelijk schadelijk zijn voor mens en milieu. Dit staat echter in schril contrast met het rapport van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die officieel bekendmaakte dat de schade voor de volksgezondheid niet met zekerheid kan worden vastgeteld. Het bewijs komt van 18 onafhankelijke internationale wetenschappelijke organisaties. Daarin wordt aangegeven dat de zogenaamde wifi-straling kunnen zorgen voor stress, infecteren van het immuun systeem van de mens, aantasting van de hersenen en ontwikkeling van borstkanker.

Schooldirecteur Sean Taylor van de AlphaMax Academy vindt het een zeer kwalijke zaak dat de regering, in het bijzonder president Ronald Venetiaan, geen actie heeft ondernomen om de gemeenschap te beschermen, nadat het wetenschappelijk bewijs aan hem is aangeboden. Taylor voorspelt een complete nachtmerrie wanneer de drie telefoonmaatschappijen Telesur, Uniqa en Digicel volop in bedrijf komen.

De leiding van de school werd gisteren bijgestaan door Ir. Dennis Wip en de planoloog Drs. Partoredjo van de universiteit. Beiden hebben vanuit hun vakgebied aangegeven dat de masten in de directe omgeving van de bewoonde wereld een schadelijk effect hebben op de mens. "We vragen niet om extreme maatregelen, maar wel om een verantwoord telecommunicatiebeleid dat garant staat voor de volksgezondheid”, zegt Taylor.

Dennis Filemon, directeur van twee kindertehuizen in Nickerie zegt dat in dat district ook masten zijn geplaatst dicht bij de tehuizen. Consumentenbondsvoorzitter Rudie Balker zegt dat het plaatsen van masten in woonwijken niet alleen een aangelegenheid moet zijn van de telecommunicatiebedrijven maar dat de plaats en afstand in overleg met de plaatselijke bewoners zal moeten gebeuren.

Het is al een hele tijd bekend, dat telecommasten en hoogspanningsmasten kunnen leiden tot slaapstoornissen en concentratieproblemen. Ook intensief gebruik van draadloze telefoons en mobieltjes kunnen tot dergelijke problemen leiden. Echter wordt er op meerdere fronten een hevige strijd gevoerd tussen diverse gezondheidsorganisaties en Telecom aanbieders over de aard van de problemen. Rapporten worden door beide partijen over en weer over de tafels gesmeten om elkaars beweringen te bestrijden.  De consument lijkt voorlopig te kiezen eerder voor het gemak van het gebruik van de gelieerde producten boven de eventuele gevaren voor eigen gezondheid.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17-09-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics