Nickerie.Net, dinsdag 20 november 2007


Standard & Poors geeft opnieuw positieve rating

Vernon Texel, 19/11/2007

Paramaribo - Surinames economische positie in de wereld wordt steeds beter. Dat komt onder meer doordat het land zijn buitenlandse schulden regelmatig aflost. Kredietwaakhond Standard & Poors (S&P) heeft dan ook voor de tweede keer in minder dan een jaar (de rating is voor het laatst in december 2006 bijgesteld) de kredietwaardigheid van het land positief beoordeeld. Vrijdag is de langetermijn-rating voor buitenlandse valuta aangepast van B naar B+(plus) en die voor de lokale munt van B+(plus) naar BB-(min). De kortetermijnkrediet-rating blijft stationair op B, terwijl het vooruitzicht op de lange termijn voor zowel buitenlandse valuta als de lokale munt stabiel is.

De vooruitgang die het land boekt op macro-economisch gebied, het disciplinair aflossen van buitenlandse schulden en de enorme potentieel economische vooruitzichten liggen maakten deze opwaardering noodzakelijk.

“Hoewel sommige verbeteringen op de betalingsbalans komen door voordelen uit de gestegen internationale prijzen voor grondstoffen, zijn de positieve ontwikkelingen in de Surinaamse economie ook enorm belangrijk”, zegt S&P- kredietanalist Olga Kalinina.

Als positieve ontwikkeling ziet ze onder meer de groei in productiecapaciteit en die in de voornaamste exportsectoren, toekomstige economische expansie, diversificatie van de economie en toenemende investeringen uit de private sector. “Samen compenseren deze activiteiten voor de mogelijke terugval in prijzen voor grondstoffen op de internationale markt waardoor de komende drie tot vijf jaar toch een groei van vijf procent van het bruto binnenlands product kan worden gerealiseerd”, stelt Kalinina.

Volgens de functionaris lopen deze positieve economische ontwikkelingen parallel aan overheidsinspanningen om haar begrotingsdiscipline na te komen evenals het doen groeien van de be-talingsbalans. Ze vindt wel dat hervormingen in strategische planning, het belastingstelsel en administratie en het financieel management snel moeten worden doorgevoerd. S&P vindt echter dat Surinames rating beperkt wordt door de te grote en vaak inefficiënte en kostbare overheidsbemoeienis in de economie.

De positieve notering weerspiegelt echter de verwachting van de kredietwaakhond dat Suriname zijn fiscale en monetaire houding zal voortzetten en zijn bilaterale schulden zal wegwerken. Toekomstige verbetering van de soevereine kredietwaardigheid zal gebaseerd zijn op successen van de regering om de positie groeiverwachtingen om te zetten in hervorming van de economische structuur.

Daarnaast is het voeren en maken van krachtig beleid, een efficiënter functionerende publieke sector en het ontwikkelen van een wetgevingsraamwerk, om continuďteit van beleid te garanderen, essentieel. “Negatieve druk op de rating kan ontstaan als de Surinaamse regering afwijkt van zijn huidige verantwoordelijke monetaire en fiscale houding of toenemende politieke instabiliteit”, waarschuwt S&P-kredietanalist Kalinina.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-11-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics