Nickerie.Net, donderdag 22 november 2007


Hof onderzoekt verdenkingen tegen Nankoesing

Ivan Cairo, 21/11/2007

Paramaribo - Het Hof van Justitie stelt een onderzoek in naar de vermoedelijke betrokkenheid van krijgsraadslid Dhanoesdharie Nankoesing bij mensenrechtenschendingen in 1982. Gisteren had justitieminister Chandrikapersad Santokhi een ontmoeting met de Krijgsraad om de situatie te bespreken, nadat bekend werd dat Nankoesing mogelijk betrokken is geweest bij de executie van krijgsgevangene Wilfred Hawker in maart 1982. Dat deelde hofpresident John von Niesewand journalisten gisteren mee.

De informatie alleen dat Nankoesing, compleet met geweer, op de foto staat tijdens verhoor van de zwaargewonde sergeant Hawker, is voor Von Niesewand nog geen aanleiding om de militaire officier uit de krijgsraad te verwijderen. Ook Nankoesings bekentenis dat hij op de foto staat, niet. Hawker die betrokken was bij een mislukte couppoging tegen Desi Bouterse werd naar verluidt na te zijn verhoord, door een krijgsraad te velde ter dood veroordeeld, en in de ochtend van 13 op 14 maart 1982 liggend op een brandcard geëxecuteerd.

Op vragen van journalisten zei Von Niesewand gisteren, dat er een onderzoek komt naar Nankoesings mogelijke betrokkenheid. Het Hof komt pas bijeen over deze kwestie, wanneer er meer duidelijkheid is. “We wachten even af wat het resultaat zal zijn van een eventueel onderzoek”, zei de president van het Hof.

Het rechtscollege gaat niet zonder meer af op berichten in de media, ook niet op de bevestiging van Nankoesing dat hij inderdaad op de foto staat. “Soms komen dingen verkeerd over, dus als er een onderzoek komt, zullen we precies weten wat er aan de hand is”, zegt de president. Nankoesings aanwezigheid op de foto alleen is ook geen valide reden om hem te weren uit het Decemberproces. De samenstelling van de krijgsraadkamers die belast worden met het Decemberproces zal afhangen van het onderzoeksresultaat.

Von Niesewand gaf desgevraagd aan, dat naar zijn weten geen antecedentenonderzoek wordt gesteld naar kandidaten voor de krijgsraad. Hij zegt jaren geleden zelf lid te zijn geweest van de militaire rechtbank en dat toen naar hem geen antecedentenonderzoek is gedaan.

Henri Behr, één van de nabestaanden van de slachtoffers van december 1982, zegt aan de Ware Tijd, dat er veel meer speelt dan alleen de bewuste foto die onlangs door Obsession Magazine in Nederland is gepubliceerd.

Zo wordt beweerd dat Nankoesing destijds samen met een andere militair, Lachman, uit de gevangenis werd ge-haald door Bouterse-gezinde manschappen om de linkse militaire regering te komen assisteren bij het verijdelen van de couppoging van Hawker en Surindre Rambocus. Nadat de couppoging was neergeslagen werd Nankoesing later dat jaar aangesteld als districtscommissaris van Para.

Behr zegt dat hij geen oordeel wil vellen over het in opspraak geraakte krijgsraadslid. Hij vindt slechts dat de rechterlijke macht een onderzoek moet instellen en ervoor moet zorgen dat de rechters die worden betrokken bij het aanstaande proces van “onbesproken gedrag zijn en op generlei wijze in opspraak moeten zijn of kunnen komen wegens betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-11-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics