Nickerie.Net, maandag 26 november 2007


Suriname vergroot glasvezelcapaciteit

Vernon Texel, 26/11/2007

Paramaribo - Suriname onderhandelt met een internationaal consortium voor het aanleggen van een nieuwe glasvezelkabel tussen Trinidad en Guyana met een vertakking naar het eigen grondgebied. Via deze kabel moeten met name telecommunicatiediensten in het noordoosten van Zuid-Amerika sterk verbeteren. Onder meer wordt er meer bandbreedte gecreëerd voor internationaal bellen en internetdiensten.

De betrokken landen, Suriname, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië, zijn nu nog afhankelijk van de Americas II glasvezelkabel, die loopt van Florida naar Frans-Guyana, maar de grote klacht is dat de capaciteit van deze kabel onvoldoende is en vertragend werkt op de dienstverlening. Projectdrager Atlantic Tele-Network Inc hoopt dat het project in 2009 af is. Met de betrokken landen zijn besprekingen gaande over hun bijdrage hierin.

Telesur, Digicel en Uniqa tonen grote belangstelling voor dit project en onderhandelen met de Amerikaanse maatschappij en onderling wat de gezamenlijke bijdrage zal zijn. “Onze deelname staat vast, maar we hebben nog geen concrete afspraken wat onze deelname zal zijn”, zegt Uniqa-zegsvrouw Sandra Biharie.

Het aanbieden van (breedband) internet is namelijk ook opgenomen in de licentie van Uniqa. Telesur is ook betrokken geweest bij de plannen. “De kabel geeft een betere garantie dat de communicatie gegarandeerd is. Bij een breuk in de bestaande internationale verbinding-kabel, Americas II, zal er een andere route zijn”, benadrukt directeur Dirk Currie. Belangrijk voor Telesur is ook de extra capaciteit, waardoor de groei is veiliggesteld.

Hij verwacht niet dat de snelheid voor Surinaamse internetters omhoog zal gaan door de nieuwe kabel. “De snelheid heeft niets te maken met de capaciteit. Er kunnen alleen meer mensen gebruikmaken van breedbandinternet.” Wel kan de prijs omlaag gaan, denkt Currie. “We praten over gezamenlijke exploitatie en onderzoeken de mogelijkheden”, omdat Telesur op dit punt graag samenwerkt met Digicel en Uniqa, omdat iedereen er voordeel bij heeft: “Als ieder bedrijf zijn eigen kabel legt, zullen de kosten voor de consument substantieel toenemen.”

Ook Digicel laat via zijn woordvoerder weten dat de interesse er is. Alleen kan inhoudelijk nog niet veel informatie worden verstrekt. De totale kosten van het project zijn nog niet duidelijk maar vast staat wel dat Suriname met ongeveer 60 miljoen US dollar zal moeten inkomen. “We moeten kijken wat uiteindelijk goedkoper is.

Of capaciteit inhuren maar dan op beperkte schaal, of mede-eigenaar worden van de kabel. Maar dat alles is afhankelijk van het aantal vertakkingen die de kabel uit Trinidad zal hebben naar het vaste land”, legt Currie tot slot uit.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

26-11-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics