Nickerie.Net, woensdag 28 november 2007


Suriname middenmoot in regionale Human Development index

Vernon Texel, 28/11/2007

Paramaribo - Suriname kan niet tippen aan de menselijke ontwikkeling van veel landen in de regio. In het Caribisch Gebied bezet het land de twaalfde plek op de ontwikkelingsindex van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Dit VN-orgaan presenteerde gisteren in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia zijn Human Development Report 2007/’08.

Op de ontwikkelingsindex van 2007/2008 is Suriname vier plekken vooruit gegaan. Het land doet echter nog steeds ver onder voor een belangrijk deel van zijn Caribische broeders.

Uit dit rapport blijkt dat Barbados nog altijd aan kop gaat met de beste menselijke ontwikkeling in de regio. De tweede en derde plaats zijn voor de Bahamas en Cuba. Suriname doet het alleen beter dan St. Vincent, Guyana, Jamaica en Haïti. Op de overall wereldranglijst van 177 landen bezet Suriname de 85ste plek, vier treden hoger dan 2006. Ook is de ontwikkelingsindex licht verbeterd van 0,755 naar 0,774.

Kampioen op de ontwikkelingsindex is IJsland dat Noorwegen, dat zes jaar lang de lijst aanvoerde, verdringt van de eerste plek. “Belangrijkste doel van het rapport is het aanwakkeren van discussies in de landen om in te spelen op de specifieke ontwikkelingsuitdagingen. Suriname valt in de middenmoot en doet het niet zo slecht. Wat de armoede index betreft staat het land zelfs op de 25ste plaats uit een lijst van 128 ontwikkelingslanden”, reageert Osean Jones, UNDP program director in Suriname.

Dat het land iets gestegen is op de lijst duidt op algemeen geboekte vooruitgang. “De armoede is niet zo slecht”, benadrukt Jones. Daarnaast moeten in de categorie ‘gemiddelde menselijke ontwikkeling’ zeventig landen Suriname boven zich dulden.

Bij de samenstelling van de index let het UNDP niet alleen op inkomen en het bruto nationaal product, maar ook op welzijnszaken als gezondheidszorg, levensverwachting en onderwijs. Hoewel de gezondheidszorg in Suriname geen onredelijk niveau heeft, presteert het land juist op de twee laatste punten minder.

Zo is de levensverwachting gedaald naar iets onder de 70 en heeft de regering het moeilijk degelijke oplossingen te vinden voor de onderwijsproblematiek. Al enkele jaren is er het fenomeen van middagscholen en schreeuwt het onderwijs om modernisatie.

In 2004 bezette Suriname op de ontwikkelingsindex nog de 67ste positie. De grote terugval kwam in 2005 toen het land maar liefst 19 plekken werd teruggezet en het jaar daarop nog eens vier plaatsen achteruitging. De staart van de lijst, die in 1990 voor het eerst werd opgesteld, bestaat louter uit Afrikaanse landen.

De vijf hekkensluiters zijn Mali, Niger, Guinea-Bissau, Burkina Faso en Sierra Leone. Het rapport heeft dit jaar klimaatverandering als thema. Geconcludeerd wordt dat klimaatverandering verlammend kan werken op de menselijke ontwikkeling in Latijns-Amerika en het Caribische Gebied. Door omstandigheden vindt de officiële lancering van het rapport in Suriname pas in januari 2008 plaats. “Het thema klimaatverandering blijft echter een actueel onderwerp”, weet Jones.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28-11-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics