Nickerie.Net, zondag 02 december 2007


8 Decemberrechtszaak verdaagd naar 17 december

Krijgsraad draagt OM op strafdossier verdachten af te staan

Greg Sitaram, 01/12/2007

 PARAMARIBO -  Het Openbaar Ministerie moet uiterlijk 6 december het strafdossier in de Decemberstrafzaak beschikbaar stellen aan verdachten die nog niet daarover beschikken. Dat heeft waarnemend president Cynthia Valstein-Montnor van de Krijgsraad die het 8 Decemberstrafproces behandelt, gisteren beslist. Op zijn minst de verdachten Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk hebben het lijvige dossier niet ontvangen en volgens hun advocaten, respectievelijk Oscar Koulen, Frank Truideman en Henk Veldkamp, worden zij ernstig in hun verdediging geschaad.

Rani Sohansing, een jongere zus van slachtoffer Robby Sohansing, registreert zich om toegelaten te worden tot het gerechtsgebouw, terwijl OGV-voorzitter Betty Goede de pasjes onder de nabestaanden distribueert. Het 8decemberstrafproces is gisteren aangevangen te Boxel in Wanica.-.

De advocaten hadden, voordat de rechtszaak begon, schriftelijk naar het dossier gevraagd, maar het tot en met gisteren nog niet ontvangen. Auditeur-militair John Mohamedamin verweerde zich dat het in deze gaat om een omvangrijk dossier met een groot aantal ordners, die niet van de ene op de andere dag gekopieerd kunnen worden.

Hij beloofde wel dat hij gevolg zal geven aan de opdracht van de Krijgsraad. In gesprek met de Ware Tijd zegt Koulen dat deze verwikkelingen duidelijk aanwijzen dat Suriname nog steeds in zijn ontwikkelingsfase verkeert.

Gisteren verschenen elf van de negentien verdachten wier zaken werden afgeroepen. Onder de acht verdachten die ondanks oproep niet verschenen, was ex-legerleider Desi Bouterse. Hem wordt verweten dat hij samen met de overige verdachten vijftien vooraanstaande in Suriname verblijvende personen na kalm beraad, koelbloedig heeft doodgeschoten, hierbij medeplichtig was en/of deze moorden heeft uitgelokt.

Ook aan de overige verdachten is min of meer hetzelfde ten laste gelegd. Op de komende zitting van 17 december zullen verschillende raadslieden in de gelegenheid worden gesteld om verweren aan te dragen die de legitimiteit van de dagvaarding regarderen.

Ook zal het mogelijk zijn om de onjuistheid van de dagvaarding middels argumenten vast te stellen en eventueel te doen vernietigen door de krijgskamer. Justitie persisteert echter dat het dagvaarden op de correcte wijze heeft plaatsgevonden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

30-11-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics