Nickerie.Net, maandag 03 december 2007


Slachtoffers of coupplegers? 8 Decemberstrafproces begint vandaag

30/11/2007

Paramaribo - Nabestaanden, familie en vrienden noemen ze voorvechters van de democratie en de toenmalige legerleiding praat van samenzweerders en coupplegers, die in de nacht van acht op negen december 1982 ‘op de vlucht zijn neergeschoten’. Een kwart eeuw lang was het een gehaal en getrek tussen nabestaanden en vrienden, politici en hoofdverdachte Desi Bouterse over wie er precies verantwoordelijk gesteld en gestraft moet worden voor deze daad. Vijfentwintig jaar na dato is het zover dat een aanvang wordt gemaakt met de strafzaak die de ware toedracht achter deze moorden boven water moet halen.

De vijftien slachtoffers van de decembermoorden zijn: John Baboeram (advocaat), Bram Behr (journalist; oprichter en redacteur van het weekblad Mokro), Cyrill Daal (voorzitter van de grootste vakcentrale De Moederbond), Kenneth Gonçalves (advocaat; Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten), Eddy Hoost (advocaat, oud-minister van Justitie), An-dré Kamperveen (ondernemer; eigenaar van radio ABC en oud-minister van Cultuur en Sport), Gerard Leckie (universiteitsdocent. Decaan van de sociaal-economische faculteit van de Universiteit van Suriname), Sugrim Oemrawsingh (universiteitsdocent en directeur van het Rekencentrum), Leslie Rahman (journalist; werkzaam bij het ochtendblad de Ware Tijd, en het persagentschap CPS), Soerindre Rambocus (voormalig legerofficier), Harold Riedewald (advocaat), Ji-wansingh Sheombar (sergeant), Jozef Slagveer (journalist, eigenaar van het persagentschap Informa), Robby Sohansingh (ondernemer), Frank Wijngaarde (journalist; werkzaam bij radio ABC. Hij was Nederlands staatsburger).

Volgens oud-legerleider Desi Bouterse waren de gebeurtenissen in december 1982 het gevolg van een samenloop van omstandigheden. “In de situatie van 7-8 december zijn zaken uit de hand gelopen. Als commandant heb ik de verantwoordelijkheid op mij genomen. Maar de op-drachten om mensen te vermoorden, zijn niet van Bouterse gekomen,” aldus Bouterse tijdens een persconferentie in oktober 2000 in Ocer, over deze kwestie.

 

De militairen hebben toentertijd ook de gebouwen van De Moederbond, de Radio's ABC en Radika en van de krant De Vrije Stem in brand gestoken.

Bouterse in 2000: “Mensen zeggen dat zij koste wat kost Bouterse gaan opsluiten, omdat hij mensen heeft vermoord. Maar echt ik heb ze niet vermoord. Een groot deel van het leger kan daarvan getuigen. Als ik mensen had vermoord, dan moet ik hangen.” Bouterse erkende dat het gaat om een zwarte bladzij in de Surinaamse geschiedenis.

Hij zei dat de operatie om de mensen te vermoorden, zich niet in een kleine kamer heeft afgespeeld. Het was in het Fort Zeelandia, waar een deel van het leger was ondergebracht. De oud-legerleider verklaarde ook dat hij zich op die bewuste dag ‘s morgens tot in de vooravond bevond in het Fort. Tijdens de beschieting van de 15 personen zou hij niet in het Fort Zeelandia zijn, verklaarde Bouterse.

Hij zou getuigen hebben voor zijn afwezigheid tijdens die bewuste decemberavond. Andere getuigen, zoals de inmiddels overleden vakbondsleider Fred Derby hebben steeds het tegendeel beweerd; “Bouterse was die avond in Fort Zeelandia”, luidde hun bewering. Hoewel een deel van Suriname daar geen behoefte aan schijnt te hebben wil toch een groot deel van de samenleving dat het recht zegeviert en dat een punt achter dit alles wordt gezet.-.

Kogelgaten in een van de muren van het Fort Zeelandia, waar enkele slachtoffers van de Decembermoorden door de militairen moeten zijn doodgeschoten. Vandaag begint het langverwachte strafproces over de Decembermoorden van 1982, in het speciaal daarvoor ingerichte Gerechtsgebouw te Boxel. dWT Archief

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

28-11-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics