Nickerie.Net, vrijdag 30 november 2007


Minister Santhoki: Bouterse beraamt machtsgreep

Eric Mahabier, 29/11/2007

Paramaribo - NDP-voorzitter Desi Bouterse is bezig met aanslagplannen op functionarissen die een voortrekkersrol innemen bij de rechtshandhaving, bestrijding van de criminaliteit en implementeren van een goed veiligheidsbeleid in Suriname. Dit indiceert minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie. Surinaamse en buitenlandse criminelen zijn betrokken om inhoud te geven aan dit plan, dat voor chaos in het land moet zorgen. Ook brandstichtingen zijn onderdeel van dit destabilisatieplan, zei Santokhi gisteren tegenover journalisten, vóór aanvang van de vergadering van de ministerraad.

“Er zijn ook harde informaties over het inhuren van buitenlanders om hier aanslagen te plegen en om wanorde in het land te creëren”. De minister adviseerde journalisten om Bouterse de vraag te stellen waarom hij zich “terugtrekt” in het binnenland en waarom zijn naam genoemd wordt door “groeperingen van Colombia”.

“Hij beschuldigt mensen van allerlei zaken, maar laat hij zelf vertellen wat hij in zijn eigen omgeving doet”, zegt de minister. “Wij zijn bezig met een eigen onderzoek”, antwoordt Santokhi op de vraag van dWT waarom Bouterse dan niet wordt opgepakt.

In een persbericht schrijft het kabinet van de NDP dat Santokhi met zijn reactie een poging doet om de aandacht van het brede publiek af te leiden van de vele problemen in het land. “Indien er werkelijk sprake zou zijn van zulke ernstige vergrijpen, dan moet hij optreden. Indien hij dat niet doet, dan moet deze meneer aftreden.

Zo simpel ligt het”, stelt de NDP, die verder vindt dat Santhoki politiek bedrijft met deze zaak. “De enige manier waarop deze ambitieuze persoon zijn doelen kan waarmaken is dat hij in een noodtoestand, ten koste van Venetiaan en Sardjoe, als sterke man naar voren treedt en de politieke situatie op repressieve wijze naar zijn hand stelt.

Hij weet heel goed dat zijn ambities via normale verkiezingen nooit verwezenlijkt zullen worden”, schrijft de NDP. De partij zegt alert te blijven en doet een beroep op de president om “in het belang van rust en stabiliteit” Santokhi tot orde te roepen.

Intussen heeft parlementariër Ronny Brunswijk zich gemengd in de discussie. Hij vindt dat justitieminister Chandrikapersad Santokhi moet optreden als hij over harde informatie beschikt dat buitenlanders zijn ingehuurd om chaos in het land te creëren door onder meer brandstichting en het elimineren van personen.

“Als de informatie hard is, waar wachten de justitiële autoriteiten dan op? De veiligheid van de burgers staat toch centraal?”, merkt Brunswijk op. Volgens hem wordt de samenleving alleen maar in verwarring gebracht. Verder vindt het assembleelid dat er meer daadkracht moet komen, anders moet men opstappen. Lukt het de justitiële autoriteiten niet om in hun eentje de zaak op te lossen, dan kunnen zij altijd hulp van de militairen inroepen.

Volgens Santhoki zijn de plannen al “langer dan enkele maanden” bekend bij Justitie en Politie en andere veiligheidsdiensten. De plannen worden vanuit verschillende haarden beraamd en het is het Arrestatie Team twee weken terug gelukt een van deze haarden te ontmantelen. Daarbij zijn Surinamers en buitenlanders aangehouden. Het onderzoek duurt nog voort.

Met zijn onthullingen reageert Santokhi op beschuldigingen van Bouterse die maandagavond tijdens een bermmeeting in Ocer ondermeer aangaf dat de Justitie & Politie-minister hem wil elimineren. Ook zou Santhoki betrokken zijn geweest bij cocaïnesmokkel en zou hij gewerkt hebben voor een buitenlandse inlichtingendienst.

“Hij doet geloven alsof slechts de Decemberzaak in het geding is”. Santokhi gaf in het verlengde hiervan aan dat ook de belangen van de misdaad aan de orde zijn. De afgelopen maanden zijn exponenten van de georganiseerde misdaad in Suriname namelijk bij elkaar gekomen om hun misnoegen te uiten over het beleid van Justitie en Politie.

Vorige week hebben toppers van alle veiligheidsdiensten, de procureur-generaal en de ministers die met veiligheidsvraagstukken te maken hebben, een onderhoud gehad met president Ronald Venetiaan waarbij de plannen voor aanslagen breedvoerig aan de orde zijn gekomen. “Wat we daar besproken hebben, zien we dat bepaalde zaken nu inderdaad zichtbaar worden of door middel van uitspraken of door middel van andere symptomen in de samenleving”, liet de Justitie en Politie-minister doorschemeren.

Volgens Santokhi is een “belangrijke exponent” van de NDP onlangs naar een van onze buurlanden gegaan om mensen te rekruteren voor chaos in Suriname, waaronder brandstichtingen. Verder zijn personen in het binnenland voorzien van wapens en anderzijds zijn “Surinamers” van vakbonds- tot op politiek niveau in stelling gebracht om ondersteuning te geven aan het destabilisatieproces.

Santokhi verzekert de samenleving dat de regering de rechtsstaat blijft beschermen en verdedigen, en de veiligheid van de burgers blijft garanderen. Daarvoor zijn voldoende veiligheidsplannen ontwikkeld en elke veiligheidsdienst weet hoe te handelen. Verder zijn ook voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen om het 8 Decemberstrafproces ongestoord te laten plaatsvinden.

De bewindsman ziet in deze fase nog geen reden aanwezig de buurlanden om hulp te vragen in het ontmantelen van alle onrusthaarden. Hij roept de samenleving wel op alert te zijn, zaken nauwlettend te volgen en zich niet te laten lenen voor deze destabilisatieplannen.

Defensieminister Ivan Fernald liet journalisten weten dat Santokhi alle ondersteuning van zijn apparaat zal krijgen om de veiligheid van elke burger te kunnen waarborgen en de rechtsstaat te beschermen. “Niet omdat hij Santokhi is, maar omdat hij minister van Justitie en Politie is”, vindt Fernald.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

28-11-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics