Nickerie.Net, zondag 02 december 2007


Bouterse grote afwezige bij start 8 Decemberstrafproces

19 verdachten beschuldigd van moord of medeplichtigheid daaraan

WANICA - Hoofdverdachte Desi Bouterse was gisteren de grote afwezige bij de start van het 8 Decemberstrafproces in het Krijgsraadgebouw te Boxel, Wanica. Hij en 24 andere personen worden ervan verdacht opzettelijk en met voorbedachten rade 15 personen op 7, 8 of 9 december van het leven beroofd te hebben of dit misdrijf te hebben uitgelokt. Dit misdrijf pleegden zij alleen, tezamen en in vereniging, na kalm beraad en rustig overleg.

De pers zwermt af op het voertuig van Cynthia Valstein-Montnor die uit haar voertuig stapt voor aanvang van het 8 Decemberproces. Zij heeft gisteren de Krijgsraad voorgezeten als president.

De 15 slachtoffers werden uit hun woningen opgehaald en in Fort Zeelandia opzettelijk en gewelddadig met (semi-)automatische wapens neergeschoten. De verdachten worden er ook van beschuldigd anderen behulpzaam geweest te zijn of de gelegenheid, middelen en inlichtingen gegeven te hebben om het misdrijf te plegen. Advocaat Irwin Kanhai die zes verdachten - onder wie Bouterse - vertegenwoordigt, wierp gelijk een exceptie op dat de Krijgsraad onbevoegd is de zaak te behandelen. Bouterse is voor het militair gerechtshof gedagvaard, omdat hij het misdrijf als militair gepleegd zou hebben. Kanhai vindt dat Bouterse ten tijde van het misdrijf geen militair was, maar ambts- en gezagdrager. Hij was regeringsleider. “Hij was in feite ook het hele instituut van wetgeving, want ook wetgevingsproducten maakte hij toen”, aldus Kanhai.

Tussen auditeur-militair John Mohamedamin en Kanhai ontstond er een gehaal en getrek over of Bouterse wel of niet een militair was in 1982. “Hij was bevelhebber van het Nationaal Leger en liep altijd rond in militair tenue. Je kan geen bevelhebber zijn als je geen militair bent”, aldus Mohamedamin.

De Krijgsraad zal zich buigen over dit exceptief verweer van Kanhai en meldt op 17 december, wanneer de zaak wordt voortgezet, of hij wel of niet bevoegd is. De advocaten wierpen ook andere verweren op. Kanhai vindt dat de auditeur-militair niet-ontvankelijk en de dagvaarding nietig verklaard moeten worden. Advocaat John Kraag eiste namens zijn cliënt Dick de Bie nietigheid van de dagvaarding. Ook hij gaf aan moeite te hebben met de verschillende samenstellingen van 1 kamer. In enkele gevallen zaten naast rechter Valstein ook de rechters Iwan Rasoelbaks en Robbie Rodrigues aan terwijl in weer andere gevallen de militaire rechters John Cooper en Iwan Amatdasim aanzaten.

Van de 25 verdachten moesten gisteren 19 zich verantwoorden voor de Krijgsraad, die voorgezeten wordt door rechter Cynthia Valstein-Montnor. Elf gaven persoonlijk gevolg aan de oproep. Van de overige 8 lieten drie zich wel door hun advocaat vertegenwoordigen, terwijl de overige vijf niet verschenen en ook niet vertegenwoordigd waren.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

30-11-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics