Nickerie.Net, dinsdag 18 december 2007


Intrede nieuwe telecombedrijven niet vlekkeloos

Ivan Cairo, 17/12/2007

Paramaribo - Congestie op het netwerk van Telesur de afgelopen dagen, niet te activeren sim-kaarten van Uniqa en het terughalen van telefoontoestellen door Digicel die vanwege softwareproblemen niet deugden, waren enkele van de problemen waarmee de intrede van Uniqa en Digicel gepaard gingen. Opvallend is echter de wijze waarop consumenten zich massaal hebben aangemeld bij de twee nieuwe telecomaanbieders. Bepaalde problemen waren "niet te voorzien", terwijl andere tekortkomingen al dan niet bewust in de hand zijn gewerkt, of onderling niet voortvarend zijn aangepakt, wordt gezegd door functionarissen van de verschillende bedrijven.

"Maar de liberalisatie van de telecommunicatiesector is nu al een daverend succes", zegt Mitchell Tjin A Djie van Digicel. "De tarieven beginnen te droppen en de mensen maken gebruik van de mogelijkheden zoals multi-media en andere communicatiemogelijkheden die hun telefoon biedt". Dit wordt beaamd door Uniqa-topman Tyrone Alberto, die zijn netwerk donderdag als laatste operationeel stelde.

Toch waren er enkele plooien die al zijn gladgestreken, maar wordt geworsteld met nog enkele "issues". Tjin A Djie legt uit dat Digicel de Nokia 5200 heeft moeten terughalen, omdat door de fabrikant verkeerde software op de toestellen was geplaatst. Sommige klanten kregen hun geld terug, terwijl andere kozen voor een ander type toestel. Nokia heeft ondertussen technici naar Suriname gestuurd om het euvel te verhelpen.

Ook Uniqa is momenteel bezig met een terugroepactie. Gebleken is dat een partij van ongeveer 500 simkaarten die al aan klanten was verstrekt, niet geactiveerd kan worden. "Wat we ook doen, het lukt gewoon niet", zegt Alberto, die vermoedt dat de fout bij de leverancier ligt. "Die batch was op een of andere manier niet goed geconfigureerd". Alberto vindt het sneu, dat juist een partij die bij steekproeven niet was meegenomen, nu problemen geeft en het bedrijf een slechte naam bezorgt.

De directeur verwacht dat rond dinsdag alle defecte simkaarten zijn teruggebracht. Tot gistermiddag had meer dan de helft de niet te gebruiken simkaarten al teruggebracht. Gedupeerden worden gecompenseerd met een extra 5 US dollar beltegoed. Vrijdag waren er ook nog problemen met de facturering. Voor gesprekken en het versturen van smsje's werden klanten teveel aangeslagen. Dat probleem was echter de eerste dag alweer opeglost, zegt de Uniqa-baas.

Dat Digicel-klanten de eerste dagen na de lancering geconfronteerd werden met congestie bij het bellen naar mobiele nummers van Telesur, komt omdat Telesur nog niet alle lijnen had opengesteld. Dat is de afgelopen week gebeurd en nu is van dit probleem geen sprake meer, zegt Tjin A Djie. Na vier dagen van operaties registreerde Uniqa slechts vier gevallen van congestie op haar netwerk, wat volgens Alberto te verwaarlozen is.

Wat echter nog speelt, en dat geldt voor zowel Uniqa als Digicel, is dat gesprekken van bepaalde telecomproviders in Nederland naar de twee netwerken via Telesur's netwerk lopen. Maar omdat deze gesprekken nog niet zijn "gedetermineerd", zeggen Alberto en Tjin A Djie, komen deze telefoontjes er niet door. Met Telesur moet nog over dit vraagstuk worden gesproken en over het onderling sms-verkeer is nog geen overeenkomst.

In tegenstelling tot wat concurrenten beweren, heeft Uniqa de laagste tarieven, benadrukt Alberto. Elk gesprek begint met een "instaptarief" van 6 dollarcent plus het tarief dat geldt voor het pakket dat de klant heeft. Dit wordt alleen over de eerste minuut van de call berekend. "Daarom verschillen we de eerste minuut slechts 1 cent om 2 cent met de concurrenten". Volgens de Uniqa-chef heeft de klant bij een gesprek van 5 minuten of iets langer, al een voordeel van gemiddeld 1 US dollar ten opzichte van andere providers.

Over de wijze waarop in het binnenland is gereageerd op de liberalisatie, is Digicel "gewoon stomverbaasd". "We kunnen niet genoeg toestellen aandragen in het binnenland. Het is gewoon onvoorstelbaar", zegt Tjin A Djie. Uniqa noch Digicel wil uit oogpunt van concurrentie concrete cijfers geven over het aantal klanten dat ze nu al hebben. Tjin A Djie houdt het op "enkele tienduizenden" en Alberto op "boven de tienduizend". Bij Digicel hebben zich al "enkele honderden" post-paid klanten aangemeld.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17-12-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics