Nickerie.Net, zaterdag 22 december 2007


Oud-president Ramsewak Shankar: ‘Zij konden mij hooguit neerschieten, meer niet’
Geplaatst: 21/12/2007

Paramaribo -  ‘Je moet in het leven gewoon een aantal zaken achter je kunnen laten. Neen, ik had helemaal geen vrees voor de militairen. Wat konden zij doen? Zij konden mij hooguit neerschieten. Meer konden zij toch niet?’, luidden de woorden van de oud-president van de Republiek Suriname, ir. Ramsewak Shankar, tegenover DBS. Op de vooravond van het kerstfeest, in de avond van 24 december, is het precies 17 jaren geleden dat president Shankar door een telefooncoup naar huis werd gestuurd door de militairen. Op de vraag van DBS wat er op dat moment door hem heen ging als president, zegt hij het volgende. ‘Als je wil overnemen, neem maar over.

Ik heb geen middel om dat tegen te gaan. Ik had maar een stuk van drie tot vier politieagenten die dienst deden als veiligheidsmannen en wilde het leven van de politieagenten die mij te allen tijde trouw waren, niet op het spel zetten om iets te ondernemen tegen een grotere meerderheid aan militairen.’ In de nacht van 24 december 1990 bevond president Shankar zich in het presidentiël paleis. Daarbij waren ook enkele hoogwaardigheidsbekleders en de fractie van het Front aanwezig. Aanwezig waren onder andere de huidige president Ronald Venetiaan, parlementsvoorzitter Jagernath Lachmon, Alwin Mungra, Perthab Radhakisun en Otmar Rodgers. Deze delegatie bevond zich in het paleis naar aanleiding van een verklaring aan de pers over het ontslag van de bevelhebber van het Nationaal Leger, Desi Bouterse.

Dus, de pers was ook vertegenwoordigd en heeft dit voorval meegemaakt. Het ging er namelijk om dat de bevelhebber van het Nationaal Leger toentertijd, Desi Bouterse, een paar dagen ervoor zijn ontslag had ingediend. ‘En ik heb het geaccepteerd’, zegt Shankar. ‘En de heren waren daar toch een beetje boos over. Ze waren boos op mij omdat zijn ontslag geaccepteerd was. Dit was één van de belangrijkste redenen voor het plegen van de telefooncoup.’ In de avond van 24 december is hij op het presidentiële paleis opgebeld door Ivan Graanoogst. Hij was tweede man na Bouterse binnen het leger. Nadat het ontslag van Bouterse geaccepteerd was, was hij de aangewezen bevelhebber. Shankar kan zich de woorden van Graanoogst tijdens het couptelefoontje niet meer letterlijk herinneren, maar het kwam erop neer dat zij de macht wilden overnemen. ‘Nou ja, neem maar over’, ging het door Shankar.

Op dat moment had zich een groot aantal militairen verzameld bij het Kabinet van de Bevelhebber. Het kabinet bevond zich op de plek waar De Nationale Assemblee momenteel staat. Ook was er een aantal legervoertuigen met daaraan gekoppeld een ‘YP’, aanwezig. Na het telefoontje vertrok Shankar met zijn delegatie huiswaarts om de kwestie verder te bespreken. Echter was met het plegen van de telefooncoup het presidentschap van Shankar nog niet officieel beëindigd. DNA moest een nieuwe president aanwijzen. De keus viel op Johan Kraag die twee of drie dagen voor de jaarwisseling werd beëdigd. ‘Daarbij heb ik de zaken overgedragen als oud-president’.

Hij vermeldt er eveneens bij dat de militairen zich in de periode van de telefooncoup beriepen op een artikel in de grondwet van 1987 waarbij het leger eventueel in bepaalde gevallen zou kunnen ingrijpen. Maar, dit artikel is meteen ingetrokken bij de wijziging van de Grondwet in 1991. Hij is er ook van overtuigd dat het bij de coup niet slechts ging om middels een telefoontje het land over te nemen. Dit is voorafgegaan aan een gedegen goede voorbereiding. Vooral het feit dat een groot aantal militairen uiterst alert was, spreekt boekdelen. Ook wijst Shankar erop dat op het moment van het couptelefoontje de pers aanwezig was in het paleis. Echter, slechts Radio Apintie had toestemming van de militairen om uit te zenden. Bij de overige radiostations hadden de militairen hun mannen van tevoren gestuurd om de uitzending te verhinderen.

 ‘Dus, er is een gedegen en goede voorbereiding hieraan voorafgegaan.’ Over een paar dagen is het weer Kerst. Shankar zegt, dat de herinneringen wederom naar boven zullen komen. Maar, dit is beslist niet van dien aard dat zijn emoties ook parten gaan spelen. ‘Je moet in het leven gewoon een aantal zaken achter je kunnen laten’, is oud-president Ramsewak Shankar van oordeel. Hij was gedurende de periode 1988 tot 1990 president van de Republiek Suriname.

Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-12-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics