Nickerie.Net, maandag 24 december 2007


Standard & Poors weer lovend over Suriname

24/12/2007

Paramaribo - Ratingagency Standard and Poors (S&P) sluit het jaar 2007 af met een opsteker voor Suriname. Volgens S&P wordt de Surinaamse economie steeds stabieler. De verwachting is dat het Surinaams per capita inkomen, dat in 2007 4.831 US dollar was, in 2008 naar 5.451 US dollar gaat en in 2009 naar 6.056 US dollar zal stijgen. Daarvoor moet de regering zich blijven houden aan het tot nu toe gevoerde beleid. Vorige maand gaf de kredietwaakhond Suriname voor de tweede keer in minder dan een jaar (de rating was voor het laatst in december 2006 bijgesteld) een positieve beoordeling. De langetermijn-rating voor buitenlandse valuta werd aangepast van B naar B+(plus) en die voor de lokale munt van B+(plus) naar BB-(min).

In het onlangs uitgegeven rapport zegt S&P dat Suriname de laatste twee jaren een uitstekend trackrecord van agressieve schuldenvermindering en aflossing van achterstallige betalingen heeft opgebouwd. Het rapport spreekt van "progress in debt reduction and arrears clearance is undeniable." S&P doelt hierbij op continuering van de macro-economische stabiliteit, simultaan met een gedisciplineerd fiscaal- en monetair beleid. Een pluspunt is ook de gunstige economische vooruitzichten, door de interesse van buitenlandse investeerders in belangrijke sectoren. Het is echter niet alles goud dat er blinkt, want S&P wijst ook op de zwakke Surinaamse instituten, overgebleven tekortkomingen in het schuldenbeheer en de problematiek bij het hervormen van de economie.

De reeds lang bekende hervorming van het ambtenarenapparaat moet wel uitgevoerd worden. Hervormingen van het overheidsapparaat bevinden zich nog steeds op initieel consultancy niveau; privatisering verloopt stroef en structurele projecten zoals versterking van management van het overheidsapparaat en verbetering van de concurrentiepositie zijn slechts in de beginfase van implementatie.

Er is geen transparantie in beleid waardoor er corruptie ontstaat. Bijzonder belangrijk is dat de Surinaamse economie op alle niveaus ondersteund wordt om de verbeteringen die reeds bereikt zijn te waarborgen ongeacht economische of politieke veranderingen. S&P meent dat door hard werken de bereikte economische stabiliteit in 2008 gedoseerd moet worden omgezet in beleidsmaatregelen waar de samenleving concreet wat van merkt.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

24-12-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics